Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Skållade kumminlimpor

Publicerat tisdag 15 april 2008 kl 12.29

Kock: Stina Algotsson

Stina Algotson bjöd på ett platt men saftigt och lättbakat bröd när hon besökte Västergatan den 15 april 2008.

Två kumminlimpor

  • 8 dl lättmjölk
  • 2 tsk kummin
  • 8 + 4 dl fint rågmjöl
  • 50 g smör
  • 1 dl vatten, 37 ºC
  • 2 pkt (100 g) jäst
  • 1 dl sirap
  • 1 msk salt
  • ca 6 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special

Gör så här:

Koka upp mjölken. Lägg kummin och 8 dl av rågmjölet i en bunke. Häll över mjölken och blanda till en gröt. Täck över och låt stå tills den svalnat till 37 ºC, eller helst 1 dygn.

Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och låt blandningen bli fingervarm (37 ºC). Smula jästen i en bunke och häll över vattenblandningen. Tillsätt sirap, salt, den skållade degen och resten av rågmjölet. Blanda om. Arbeta in det mesta av vetemjölet till en smidig, ganska fast deg. Låt den jäsa övertäckt ca 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till limpor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt och låt dem jäsa övertäckta tills de känns lätta och porösa, ca 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 ºC.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen 30 minuter. Sänk värmen till 175 ºC och grädda ytterligare 30–40 minuter tills limporna har fått fin färg och är genomgräddade. Låt dem kallna på galler, inlindade i bakdukar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".