Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Fransk chokladtryffelkaka med ingefärsmelon

Publicerat tisdag 15 april 2008 kl 12.38

Kock: Erik Måneld

Tunga och otroligt onyttiga kakor kan vara det mest nyttiga som finns, om man inte äter dem för ofta och verkligen, verkligen njuter av dem. I små bitar. Då blir man glad av att äta dem. Och glada människor lever längre. Så hur som helst så jämnar det väl ut sig. Jag vet inte. Gott är det.

Du behöver: (till en ganska stor kaka)

  • 250 gram mörk choklad med en kakaohalt på ca 70%
  • 200 gram smör
  • 3 ägg
  • 2 ½ dl socker
  • ev 2 msk konjak (fin)
  • 2 dl vetemjöl

Och till tryffelglasyren;

  • 150 gram choklad till
  • ½ dl grädde

Gör så här:

Hacka chokladen. Smält smöret. Vispa ägg och socker. Rör ned chokladen i smöret, blanda ihop med ägg och socker (och kanske konjaken) och blanda slutligen ned mjölet. Häll i smord form ( helst med löstagbar kant) och ugna i 175 grader i typ 30 minuter längst ned i ugnen. Låt svalna.

Koka upp grädden, ta av från spisen och rör ned chokladen. Bred tryffeln över den svala kakan. Ställ kallt en stund.

Melonen..

Skiva en god melon, tex. cantalupe, eller galia eller honung eller vad som helst.  Rör ihop 1 dl socker, 1 msk finhackad färsk ingefära och saften och det rivna skalet från en halv citron. Blanda med melonskivorna och låt stå i minst en kvart. Lägg upp snyggt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".