Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Tre sorters kakor

Publicerat tisdag 29 april 2008 kl 10.52

Kock: Stina Algotsson

Stina Algotsson kom till Västergatans kök och bakade kakor med Marina den 29/4 2009. Det blev havrekakor med russin, skurna chokladkakor och smörkransar.

Havrekakor med russin

Ca 40 st

  • 3 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1½ dl socker
  • 200 g smör
  • 1 dl russin

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna i matberedaren eller i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Lägg i russinen och arbeta snabbt ihop till en deg.

Rulla ut degen på bakbordet till en längd. Dela den i 40 jämnstora bitar. Forma dem till bollar. Lägg dem på bakplåtspapper på plåt.

Grädda i mitten av ugnen tills kakorna blivit frasiga och fått fin färg 10-12 min. Låt dem svalna på plåten.

Skurna chokladkakor

Ca 30 st

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk kakao
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • ½ ägg

Pensling och garnering (kan uteslutas)

  • ½ ägg
  • flagad mandel

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda de torra ingredienserna i matberedaren eller i en skål. Finfördela smöret i blandningen. Vispa upp ett ägg. Häll hälften i blandningen och arbeta ihop till en deg.

Dela degen i tre delar. Rulla ut dem till längder, ca 30 cm långa. Lägg längderna på bakplåtspapper på plåt och tryck till dem något. Pensla med resten av ägget och strö över flagad mandel.

Grädda i mitten av ugnen tills längderna har flutit ut lite och har fått fin färg, ca 15 min. Låt dem svalna något och skär dem sedan i sneda bitar. Låt dem kallna på plåten.

Smörkransar

Ca 30 st

  • 3 dl vetemjöl
  • 200 g smör
  • ½ dl gräddfil eller filmjölk

Pensling och garnering:

  • uppvispat ägg
  • pärlsocker

Lägg mjölet i matberedaren eller direkt på bakbordet. Finfördela smöret i mjölet till en grynig massa. Tillsätt gräddfil eller filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 250o.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en knappt centimetertjock kaka. Ta ut kakor med runt mått och gör ett hål i mitten med ett litet runt mått (eller t ex en äppelpipa, överdelen av en sprits eller ett litet glas). Pensla kakorna med uppvispat ägg och doppa dem i pärlsocker.

Lägg kakorna på bakplåtspapper på plåt. Grädda dem i mitten av ugnen tills de har blivit frasiga och har fin färg, ca 5 min. Låt dem kallna på plåten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".