Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Publicerat onsdag 28 maj 2008 kl 15.44

Kock: Stina Algotsson

Stina Algotsson lagar nostalgimat i Västergatans kök den 29 maj 2008.

Kalvstek med gräddsås

6-8 portioner

  • 1 kg kalvstek av innanlår eller fransyska
  • smör
  • 1 liten purjolök
  • 1 morot
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 kvist färsk salvia eller 1 tsk torkad
  • 2½ dl kalvfond eller buljong av tärning

Sås

  • 5 dl sky
  • 1 dl grädde
  • 4½ msk maizenaredning eller 3 msk vetemjöl

Gör så här:

Bryn köttet väl runtom i smör i en stekpanna på ganska stark värme. Stick in en köttermometer så spetsen kommer mitt i den tjockaste delen av köttet, hela termometerröret bör vara inne i köttet. Lägg steken i en gryta.

Skölj purjolöken och skär den i bitar. Skala moroten och skär den i stora bitar. Lägg grönsakerna i grytan. Salta och peppra och lägg i salvian. Häll i fonden eller buljongen.

Låt köttet eftersteka på svag värme under lock tills termometern visar 70o, då är köttet lätt rosa. Vid 75o är köttet helt genomstekt. Beräkna stektiden till ca 1 tim. Ta upp steken.

Sås:

Sila och mät stekskyn. Späd ev med fond eller buljong till 5 dl. Tillsätt grädden och låt det koka upp. Vispa i maizenaredningen och låt såsen koka 1 minut.

Eller rör ut vetemjölet i lite kallt vatten och vispa ner i såsen. Låt den koka 3-5 min.

Smaksätt såsen mer om det behövs.

Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen, kokt färskpotatis, lättkokta sockerärter och inlagd gurka.

Inlagd gurka (pressgurka)

1 färsk gurka

Lag:

  • 2 msk ättiksprit
  • 1 dl vatten
  • 2-3 msk socker
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 krm salt
  • 2-3 msk hackad persilja

Gör såhär:

Skölj gurkan och skär den i tunna skivor. Lägg dem i en skål.

Blanda ättiksprit, vatten, socker, peppar och salt. Rör tills socker och salt lösts.

Häll lagen över gurkan. Strö på persiljan. Täck över och låt stå ca 1 tim innan den serveras.

Alternativ: Använd färdig inläggningslag. Späd enligt anvisningar på flaskan och häll lagen över gurkan. Strö över persilja.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".