Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Lax- och skaldjurstårta

Publicerat onsdag 11 juni 2008 kl 10.58

Kock: Stina Algotsson

Stina Algotsson tipsar om perfekt mat till sommarbjudningen när hon besökte västergatan den 11 juni 2008.

Lax- och skaldjurstårta

6-8 portioner

Botten:

  • 200 g okryddad kavring
  • 50 g smält smör

Fyllning:

  • 400 g philadelphiaost
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 burk kräftstjärtar i lag, ca 360 g
  • ½ dl hackad dill
  • 1-2 tsk rivet citronskal
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Garnering:

  • 200 g tunt skivad rökt eller gravad lax
  • rucolasallat
  • körsbärstomater
  • dill

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Kantskär ev brödet och smula det i matberedaren. Häll på smöret och blanda om.

Spänn fast ett bakplåtspapper i en springform. Tryck ut brödblandningen i formen. Grädda i ugnen 6-8 min. Sänk ugnsvärmen till 150o

Blanda mjukost, matyoghurt, grädde och ägg. Tillsätt mjölet. Låt kräftstjärtarna rinna av väl. Blanda ner dem, dill och citron i smeten. Smaksätt med salt och peppar. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat, ca 40 min. Låt kakan kallna.

Dela laxskivorna och lägg dem som blommor runt tårtans kant. Halvera tomaterna och lägg dem och rucolasallat i mitten. Lägg på dillkvistar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".