Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kåldolmar

Publicerat torsdag 4 september 2008 kl 11.59

Kock: Stina Algotsson

Vår husmor Stina Algotson bjuder på humanskost i Västergatan den 4 september 2008.

Kåldolmar

6-8 portioner

  • Ca 1½ kg vitkål, helst 2 mindre kålhuvuden

Fyllning:

  • 1 dl ris
  • 2 dl buljong av tärning
  • 600 g blandfärs
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 krm kryddpeppar
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 25 g smör
  • 2 msk mörk sirap
  • kålspad

Sås:

  • 6 dl steksky och kålspad
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • ½ dl vatten
  • 3 msk vetemjöl

Gör så här:

Ta bort de yttre bladen på kålhuvudena och skär ut rotstockarna. Koka kålen i lättsaltat vatten. Plocka bort bladen efterhand som de blir mjuka och går att ta loss – de ska inte koka för länge. Spara kålspadet. De små bladen i mitten kan användas till kålpudding eller ”slakad” kålsallad.

Koka riset i buljong ca 20 min. Låt det svalna. Sätt ugnen på 175o.

Blanda köttfärsen med ris, salt, peppar, ägg och mjölk. Färsen ska vara ganska lös.

Lägg ca 2 msk färs på varje kålblad. Vik om kålen till små paket. Lägg dolmarna med skarven neråt i en smord långpanna.

Smält smöret och blanda med sirapen. Pensla dolmarna med blandningen.

Stek i ugnen ca 30 min. Vänd dolmarna och stek ytterligare 30-40 min. Ös med lite kålspad om det blir för torrt och täck över med aluminiumfolie när dolmarna har fin färg.

Häll av stekskyn från långpannan och späd med kålspad till 6 dl. Tillsätt buljongtärningen och låt det koka upp. Blanda i grädden.

Vispa ihop vatten och vetemjöl till en redning. Häll den under omrörning i skyn och låt den sedan koka 3-5 min. Smaksätt såsen mer om det behövs.

Servera kåldolmarna med såsen, kokt potatis och lingon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".