Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Goda lussekatter och chokladkonfekt

Publicerat onsdag 17 december 2008 kl 13.42

Kock: Ulla Algotsson

Ulla Algotsson var här den 17 december 2008 och lagade smarriga lussebullar och chokladkonfekt som hade en strykande åtgång.

Lussekatter

Ca 30 st

  • 50 g färsk jäst, gärna för söta degar
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1-2 förp saffran à 0,5 g
  • 1¼ dl socker
  • ca 13 dl vetemjöl

Pensling och garnering:

  • russin
  • uppvispat ägg

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37o. Häll blandningen över jästen och blanda om.

Stöt ev saffranet med lite av sockret i en mortel.

Tillsätt saffran, socker och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig, ganska lös deg. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i två delar och rulla ut dem till längder. Skär längderna i vardera ca 15 bitar. Rulla ut bitarna till smala längder och forma dem till lussekatter, t ex som ett bakvänt S.

Lägg lussekatterna på bakplåtspapper på plåt. Tryck ner russin ganska djupt i degen och låt lussekatterna jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 225o.

Pensla lussekatterna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen tills de fått fin färg, 8-10 min. Låt lussekatterna kallna övertäckta på galler.

Chokladkonfekt med mandel

Ca 50 bitar

  • 25 g smör
  • 3 dl socker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk kakao
  • 50 g skållad, skalad och hackad mandel
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Lägg smör, socker grädde och kakao i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och sedan koka på medelvärme så smeten bubblar. Rör då och då, men inte för mycket, då blir konfekten ”sockrig”. Pröva om smeten är färdig genom att lägga några droppar i kallt vatten. De ska kunna formas till mjuka kulor. Beräkna koktiden till 15-20 min.

Blanda ner mandel och vaniljsocker i smeten. Häll upp den i en smord folieform, ca 15x20 cm. Låt smeten svalna och stelna. Skär den i rutor, 2-3 cm i fyrkant.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".