Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Viktigt meddelande till allmänheten i Ånge, Västernorrlands län
Det brinner i Akzo Nobel med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat idag kl 14.13)
P4 Västernorrland
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Dryck

Annorlunda juldrink exotisk smak

Publicerat torsdag 18 december 2008 kl 15.32

Kock: Erik Måneld

Nu är det snart jul och jag har det så himla mysigt hela tiden så jag har knappt tid att äta, men här kommer något gott att slappna av med. (18 december 2008)

Saffranslassi

Användandet av yoghurt introducerades i Indien av turkar. Därför är det troligt att lassin har sitt ursprung i drycken Ayran, en blandning av vatten, yoghurt och salt som är mycket vanlig i Turkiet, Libanon, Armenien och länderna där i kring. Den påminner även om drycken Doogh som är vanlig i Mellanöstern.

Det är först i modern tid som man har börjat göra söt Lassi, sockrad och smaksatt med fruktjoser eller rosenvatten. Saffranslassin är en klassiker från Rajasthan som passar perfekt vid alla de där tillfällena då man är sugen på något som inte är ett överlastat julbord, och det är ju ganska ofta.

Du behöver till 4 glas:

  • 3 msk het mjölk
  • 0,5 gram saffran
  • ½ tsk kumminfrön
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 ½ dl yoghurt
  • 3 ½ dl kallt vatten
  • isbitar till servering

Gör så här: (om du inte har en bättre idé)

Häll mjölken över saffranen och låt stå i en timme så att det uppstår mesta möjliga smak. Hetta upp en stekpanna och rosta kumminfröna i en minut, eller tills de börjar poppa lite och du känner den tydliga, varma kummindoften. Ställ att svalna.

Blanda yoghurt, vatten, socker och salt i en mixer i trettio sekunder. Tillsätt kumminen och kör i ytterligare en minut. I med saffransmjölken och kör vidare tills det har blandat sig. Häll över isbitar i glas och njut.

Nä, nu ska jag pynta hos getterna, ha en fin jul och klappa inte ihop…

önskar Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".