Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Burgundisk köttgryta

Publicerat torsdag 8 januari 2009 kl 12.37

Det lagades Boeuf Bourguignon eller så kallad Burgundisk köttgryta i Västergatands kök den 8 januari 2009.

Burgundisk köttgryta (Beuf Bourguignon)

6-8 pers

  • 1 kg benfritt nötkött av bog, högrev eller ytterlår (eller grytbitar av nöt)
  • 2 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 kvistar färsk timjan eller 1 tsk torkad
  • 1 lagerblad
  • ev 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl rödvin (eller ev buljong)
  • 150 g rimmat fläsk
  • 15-20 smålökar
  • 150 g färska champinjoner
  • 1 msk smör
  • hackad persilja

Gör så här:

Skär köttet i 3-4 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i smör i en stekpanna på ganska stark värme. Lägg efterhand över köttet i en gryta. Salta och peppra.

Vispa ur stekpannan med ½ dl av vattnet och sila det över köttet i grytan. Lägg timjan, lagerblad, krossad vitlök och tomatpuré i grytan. Strö över mjölet och blanda om väl. Häll på vinet ( eller buljongen) och resten av vattnet.

Låt grytan koka på svag värme under lock tills köttet är mört, 1-1,5 tim.

Skär fläsket i strimlor, skala löken och skölj champinjonerna. Knaperstek först fläsket, bryn sedan lök och champinjoner i smör.

Lägg fläsk, lök och champinjoner i grytan och låt den koka ytterligare ca 20 min.

Smaksätt med mer salt och peppar om det behövs. Strö över persilja.

Servera med kokt potatis.

Grytan kan varieras/drygas ut med kokta vita eller röda bönor, rotsaker i tärningar eller små hela tomater från burk.

Kokt pasta eller ris passar också bra som tillbehör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".