Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Övriga recept

Matiga muffins och piroger

Publicerat torsdag 19 februari 2009 kl 10.23
Pitabröd med fyllning. Foto: Anneli Wirdenäs / SR Kronober

Kock: Stina Algotsson

I Västergatan den 19 februari 2009 bjöd matmor Stina Algotsson på matiga muffins, pitabröd och piroger.

Matiga muffins

12 st

  • 8 dl vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 100 g smör
  • 4 dl mjölk

Förslag på fyllning:

  • ½ dl klippt gräslök eller finstrimlad purjolök
  • 100 g strimlad salami
  • 2 dl riven ost

Alt.

  • 1-2 finhackade paprikor
  • 2 dl riven ost

Alt.

  • 5-6 strimlade marinerade torkade tomater
  • 100 g smulad fetaost
  • 10 skivade gröna eller svarta oliver

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Förbered något av fyllningsförslagen.

Lägg mjöl, bakpulver och salt i en matberedare eller direkt på bakbordet. Hacka in smöret till en grynig massa. Tillsätt mjölken och det fyllningsförslag du valt. Arbeta snabbt ihop till en deg.

Klicka ut degen i en lätt smord muffinsplåt, i muffinsformar eller direkt på bakplåtspapper på plåt.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen tills de har fin färg 12-15 min.

Pitabröd

20 st

  • 25 g jäst
  • 6 dl vatten, 37o
  • 2 msk olja
  • 2 tsk salt
  • ca 1,5 l vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Häll i vattnet och blanda om. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt 1-1½ tim.

Sätt ugnen på 275 grader och sätt samtidigt in en ren plåt i ugnen.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda ihop den lätt. Dela den i 20 jämnstora bitar. Forma dem till runda bullar. Låt dem vila på det mjölade bakbordet 10 min. Kavla sedan ut dem till 1 cm tunna kakor. De ska inte naggas. Lägg kakorna på den heta plåten och grädda i ugnen tills bröden pöst upp och börjar få lite färg, 5-8 min. Låt dem svalna övertäckta på galler.

Snitta bröden vid ena sidan och fyll fickan med strimlad sallad och t ex köttfärsfyllning, kikärtsröra (hummus) eller en matig sallad.

Deg till piroger

  • 3 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 1 dl kesella
  • 3 msk vatten

Hacka ihop mjöl, smör och kesella, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt den gärna vila kallt en stund.

Piroger

8-10 st

Sätt ugnen på 225 grader.

Dela degen i 8-10 bitar. Kavla/platta ur dem till rundlar, knappt ½ cm tjocka. Lägg ca 1 msk av köttfärsfyllningen på varje. Vik degen över fyllningen och pressa ihop kanten med t ex en gaffel.

Lägg pirogerna på bakplåtspapper på plåt. Pensla dem ev med uppvispat ägg och strö gärna på sesamfrön. Grädda i ugnen tills pirogerna har fin färg, ca 15 min.

Köttfärsfyllning

  • 500 g nötfärs
  • ev 1-2 vitlöksklyftor
  • flytande matfett eller olja
  • salt och svartpeppar
  • 2 msk färsk basilika och/eller timjan (eller 1-2 tsk torkad krydda)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk soja
  • 100 g fetaost
  • ev skivade gröna eller svarta oliver

Bryn köttfärsen, ev med hackad vitlök, i lite matfett eller olja. Smaksätt med salt, peppar, örtkryddor, tomatpuré och soja. Låt den fräsa ytterligare några min. Dra pannan från värmen och tillsätt smulad fetaost och ev oliver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".