Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Spenatfylld italiensk pastarulle och Pollo al vino bianco, Kyckling i vitt vin med oliver och kapris

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 10.46
Pollo al vino bianco. Foto: Carina Bergqvist/SR Kronoberg

Italiensk matlagning med Roger Lindqvist, Allan Carlsson och Johnny Johansson.

Västergatan 12 mars

Spenatfylld italiensk pastarulle

Som förrätt lagar du till 1 rulle per person. Vill du servera som huvudrätt, räkna med 2-3 rullar per person beroende på hur hungrig var och en är.

Ingredienser

Råvara                        4 rullar       8 rullar

fryst bladspenat           250 g         500 g

vitlöksklyftor               2 st            4 st

smör                           1 msk        2 msk

salt                              ½ tsk         1 tsk

Kelda ostsås                2 ½ dl        5 dl

färska lasagneplattor    4 st            8 st

Gratella pastaost          1 dl            2 dl

tomater                       2-4 st         4-8 st

balsamvinäger              2 msk        4 msk

Så här gör du

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken.

Fräs spenat och vitlök i smör någon minut. Salta och peppra. Rör ner 1/3 del av ostsåsen i stekpannan och värm kort.

Lägg spenaten på en lasagneplatta i taget. Rulla ihop och lägg den i en smord ugnssäker form. Häll över såsen som är kvar och strö över osten.

Dela varje tomat i tre grova skivor och lägg dem bredvid rullarna. Droppa balsamvinäger över tomaterna. Gärna lite ostsås också om du har lust.

Gratinera í mitten av ugnen c:a 20 min. Rullarna skall ha fin färg när de tas ut. Garnera med färska örter.

Pollo al vino bianco
Kyckling i vitt vin med oliver och kapris

    4 portioner

                4       kycklingfiléer, tinade

                1       citron

                1       msk färsk rosmarin

                2       klyftor vitlök

                8       vitpepparkorn

                2+4   msk olivolja

                2-3    msk tomatpuré

                1½    dl torrt vitt vin

                ½      dl svarta oliver (utan kärnor), hackade

                (2      msk kapris)

                2       msk svarta oliver (kärnfria)

                1       knippa bredbladig persilja

1.         Tvätta citronen väl och riv skalet. Klipp rosmarinen, krossa vitlök och pepparkornen i  mortel. Blanda citronskal, rosmarin, vitlök och pepparkorn med 2 msk olivolja.

2.         Dela kycklingfiléerna, gnid in dessa med blandningen och marinera 30 – 45 minuter.

3.         Hetta upp lite av resten av olivoljan i en stekpanna och bryn kycklingbitarna efter hand – lägg över i traktörpanna/stekgryta

4.         Pressa citronen och sila upp 2-3 msk saft. Blanda saften med tomatpurén och vitt vin och häll över kycklingbitarna. Låt småkoka
            (brässera) 15 – 20 minuter.

5.         ½ dl svarta oliver hackas (+ ev 2 msk kapris) och läggs i grytan, låt småkoka ytterligare 5 min. Stick i köttet – saften skall vara klar och genomskinlig.

6.         Finhacka eller klipp persiljebladen, dela 2 msk oliver. Smaka av såsen med salt och nymalen peppar. Strö över persiljan och de delade oliverna.

           Servera till tagliatelle eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".