Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Spenatfylld italiensk pastarulle och Pollo al vino bianco

Publicerat torsdag 12 mars 2009 kl 11.09

Kock: Roger Lindqvist, Allan Carlsson och Johnny Johansson

Italiensk matlagning med Roger Lindqvist, Allan Carlsson och Johnny Johansson. Det serverades Spenatfylld italiensk pastarulle och Pollo al vino bianco vilket är kyckling i vitt vin med oliver och kapris. (12 mars 2009)

Spenatfylld italiensk pastarulle

Som förrätt lagar du till 1 rulle per person. Vill du servera som huvudrätt, räkna med 2-3 rullar per person beroende på hur hungrig var och en är.

Ingredienser

4 rullar 

  • 250 g fryst bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt
  • 2½ dl Kelda ostsås
  • 4 st färska lasagneplattor
  • 1 dl Gratella pastaost
  • 2-4 tomater
  • 2 msk balsamvinäger

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225 grader. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Skala och hacka vitlöken.

Fräs spenat och vitlök i smör någon minut. Salta och peppra. Rör ner 1/3 del av ostsåsen i stekpannan och värm kort.

Lägg spenaten på en lasagneplatta i taget. Rulla ihop och lägg den i en smord ugnssäker form. Häll över såsen som är kvar och strö över osten.

Dela varje tomat i tre grova skivor och lägg dem bredvid rullarna. Droppa balsamvinäger över tomaterna. Gärna lite ostsås också om du har lust.

Gratinera í mitten av ugnen c:a 20 min. Rullarna skall ha fin färg när de tas ut. Garnera med färska örter.

Pollo al vino bianco
Kyckling i vitt vin med oliver och kapris

4 portioner

  • 4 kycklingfiléer, tinade
  • 1 citron
  • 1 msk färsk rosmarin
  • 2 klyftor vitlök
  • 8 vitpepparkorn
  • 2-4 msk olivolja
  • 2-3 msk tomatpuré
  • 1 ½ dl torrt vitt vin
  • ½ dl svarta oliver (utan kärnor), hackade
  • (2 msk kapris)
  • 2 msk svarta oliver (kärnfria)
  • 1 knippa bredbladig persilja

1. Tvätta citronen väl och riv skalet. Klipp rosmarinen, krossa vitlök och pepparkornen i  mortel. Blanda citronskal, rosmarin, vitlök och pepparkorn med 2 msk olivolja.

2. Dela kycklingfiléerna, gnid in dessa med blandningen och marinera 30 – 45 minuter.

3. Hetta upp lite av resten av olivoljan i en stekpanna och bryn kycklingbitarna efter hand – lägg över i traktörpanna/stekgryta

4. Pressa citronen och sila upp 2-3 msk saft. Blanda saften med tomatpurén och vitt vin och häll över kycklingbitarna. Låt småkoka (brässera) 15 – 20 minuter.

5. ½ dl svarta oliver hackas (+ ev 2 msk kapris) och läggs i grytan, låt småkoka ytterligare 5 min. Stick i köttet – saften skall vara klar och genomskinlig.

6. Finhacka eller klipp persiljebladen, dela 2 msk oliver. Smaka av såsen med salt och nymalen peppar. Strö över persiljan och de delade oliverna.

Servera till tagliatelle eller ris.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".