Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Rabarberconsume med karamelliserad mjölkchokladmousse och Sparris med nässelzabayonne

Publicerat torsdag 19 mars 2009 kl 11.28
1 av 2
2 av 2
Rabarberconsume med karamelliserad mjölkchokladmousse. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio

Kock: Ia Ahlsgård

Gästkocken i Västergatan den 19 mars 2009 var Ia Ahlsgård som ville säga välkommen till Våren med sparris och rabarber.

Rabarberconsume med karamelliserad mjölkchokladmousse

  • 75 gr socker
  • 200 gr grädde
  • 50 gr äggula
  • 250 gr mjölkchoklad- hackas
  • 450 gr vispad grädde
  • 150 gr creme fraiche
  • 1 gelatinblad – lägg i kallt vatten

Karamellisera sockret, häll i grädden och koka till en ”kola” rör i äggulorna värm till 83 grader under omrörning och gelatinbladet.

Ror i mjölchokladen och låt den smälta.

Vänd ner creme fraiche och till sist vänd ner den vispade grädden.

  • 1 kg rabarber i bitar med skalet kvar
  • 1,5 liter vatten
  • 2 dl vitt vin (kan uteslutas)
  • 3 dl socker ( beror också på surheten i rabarbern så det kan behövas mer)
  • 1 vaniljstång
  • kardemumma
  • peppar

Koka allt ordentligt.

Sila genom en duk och låt kallna.

Arrangera på tallrik.

Sparris med nässelzabayonne

Blanchera sparrisen i rikligt med välsaltat vatten.

Ska dom grövre sparrisen men dom späda behöver inte skalas.

Tag upp och kyl av i isvatten.

Zabayonnen

  • 2 äggulor
  • 1 helt ägg
  • salt och peppar
  • ½ dl vitt vin
  • 2 msk vatten
  • 50 gr klarat smör
  • 2 msk vispad grädde
  • 1 msk nässelpure

Använd en ballongvisp.

Vispa i bunke över vattenbad eller mycket svag värme.

Knäck i äggen och lägg i salt och peppar

Vispa luftigt

Tillsätt droppvis vin och vatten samt smör

Avsluta med vispad grädde och nässelpure

Arrangera på tallrikar sparris och zabayonne

Dekorerat med nötter och skott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".