Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Vegetariskt

Saag Aloo

Publicerat torsdag 26 mars 2009 kl 09.40
Saag Aloo. Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg

Kock: Erik Måneld

Den 26 mars 2009 kände kocken Erik att han behövde något mustigt, något... som har ett konstigt namn... Saag Aloo.

Ta gärna i ordentligt med chilin, så håller ni vårförkylningen borta.

  • 100- 200 gram bladspenat

  • 4 medelstora potatisar av fast sort

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 msk olja

  • 1 krm svarta senapsfrön

  • 1-2 msk hackad färsk koriander

  • 2 tsk finhackad färsk ingefära
  • 1-2 gröna chilifrukter till garnering



Strimla spenaten. Skär potatisen i 3 cm kuber och koka dem nästan mjuka med lite salt. Spara lite av kokvattnet.
Värm en wokpanna eller en djup stekpanna och poppa senapsfröna under lock 10 sek. I med oljan. Blanda i spenaten och fräs under omrörning tills den är ljusbrun. Lägg i potatisen och ingefäran och fräs tills den får lite färg.

Häll i 2 msk av potatisvattnet, blanda i koriandern och koka några minuter. 
Garnera med grön chili.



Om du vill variera dig, lägg till hel spiskummin, mald koriander, lite socker och pressad citron och finhackad färsk ingefära och vips så har du gjort en helt annan rätt med ett lika kul namn som den förra. Sookhe aloo.

Ät gärna med ris och en stark chutney och ett gott bröd.

-----------

I morse frågade mig min dotter vad jag skulle vara för ett djur om jag vore ett djur.

Snigel, svarade jag, men till mitt försvar måste jag få säga att klockan var halv sex, jag hade fastnat i täcket och det var snö utanför fönstret. Nu, kring klockan åtta, har jag avancerat i näringskedjan ända till någonstans kring sorkstadiet. Vem vet var det slutar framemot kvällen.

Egentligen hade jag tänkt mig att laga lite mat med små små primörer i, eftersom jag för fyrtioåtta timmar sedan befann mig i solig vår. Men nu, nu är det tillbaka till vargavintern och då behöver jag något starkt. Något mustigt. Något… Som har ett konstigt namn / Erik Måneld

P.S Jaha ja. Vad är man för djur nu då? Tandoorikyckling kanske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".