Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kryddbakad lax med vårgrön sås

Publicerat onsdag 1 april 2009 kl 15.57
Kryddbakad lax med vårgrön sås.Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg

Kock: Stina Algotsson

Nu till påsk passar alltid lax bra till påskbordet. (1 april 2009)

  • 4 portioner (kan enkelt dubblas till flera)
  • 600 g skinn- och benfri laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl hackad gräslök, citronmeliss och dragon eller dill
  • 1 dl vitt vin

Sås:

  • 3 dl crème fraiche
  • kokspadet från fisken
  • 1 dl hackad gräslök, citronmeliss och dragon eller dill
  • rivet skal av ½-1 citron
  • salt, peppar

Tillbehör:

  • kokt, gärna pressad potatis
  • kokt grön sparris eller sockerärter

Sätt ugnen på 225o.

Tillaga laxen hel eller skuren i portionsbitar. Gnid in fisken med salt, peppar och örtkryddor. Lägg den i en ugnssäker form. Häll vinet i formen. Täck formen med aluminiumfolie och baka i ugnen 20-30 min, beroende på fiskens tjocklek och om den är hel eller i portionsbitar.

Häll av spadet från formen i en kastrull. Vispa i crème fraichen och låt allt koka upp. Blanda i örtkryddorna och citronskalet. Smaksätt med salt och peppar.

Häll såsen över laxen och servera med tillbehören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".