Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Påskfrukost ( 9/4 - 09 )

Publicerat torsdag 9 april 2009 kl 09.15
Ägg till påsk.Foto:Carina Bergqvist/SR Kronoberg

Jaha ja. Den som inte har vårkänslor nu, den har aldrig haft det. Och det är säkert inget fel, man kanske fokuserar på höst-eller vinterkänslor istället. Alla har sin grej. Men här, i Måneld med omnejd, är det våren som gäller. Och som ett brev på posten, så är det snart påsk också. Av någon anledning så tycker våra höns att detta är den perfekta tiden att börja ruva, så det hela har urartat till en ganska ful kamp om de där åtråvärda äggen. Porslinsägg har använts, bastubor har förekommit och även näbbar, klor, grova arbetshandskar och tuppskrämmor. (Tuppskrämmor kommer i många färger, våra är tre till antalet och heter Bamse, Sniff och Tiger.)

Bara så att vi har klarat av det, alla ska nämligen varje påsk fråga mig om det där med att färga ägg. Som om jag skulle veta något om det. Jag är ju liksom mer specialiserad på vad som finns innanför skalet.. Nåja, här är allt jag vet;

Röd färg: Rödbetor

Rödbrun: Rödlök


Brungul: Gul lök


Blå: Rödkål + vinäger el. ättika


Blågrå: Blåbär


Gul: Saffran el. gurkmeja


Ljusgrön: Björklöv (hittar man det en så här tidig påsk?)

Koka gärna minst fem minuter…

Så långt med äggen.

Men tänk er det här då. Klockan tio på lördag morgon och huset vimlar redan av en massa gäster som man helt hade glömt bort att man bjudit in på brunch. Och vad är en brunch egentligen? Få vet, men många är det som vill ha det denna lördagen. Detta innebär ju en viss fördel, man kan helt enkelt hitta på lite vad som helst. Vad är det här? undrar gästerna. Brunch! säger du stolt och ingen vet vad de ska säga, men mätta blir de.  Nåja.. Lite recept på grejer att ha till en sådan dära brunch då..

Massor av gott bröd ska man ha. Och det ska man ju helst ha bakat dagen innan, annars kan man verka lite för huslig. Men något nybakat får det ju gärna vara, och då passar det mycket bra att leta innerst inne i frysen och, hoppsan, där fanns det blåbär.

Blåbärsmuffins

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

2 dl brun farin

125 g smör som är smält

2 lättvispade ägg

2 ½ dl mjölk

2 ½ dl blåbär

Sätt ugnen på 200 grader och smörj åtta kaffekoppar med smör.

Blanda det torra i en bunke. Blanda ihop smör, ägg och mjölk och släng ihop det med det torra. Rör bara lite, det ska vara lite klumpigt. Vänd ner blåbären och fördela i kopparna. Ungefär 20 minuter i ugnen, låt svalna en smula, sikta gärna lite florsocker över och servera..

Ät dem med enbart smör. mmmmmm/ Erik Måneld

Västergatan 9 april 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".