Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Soppor

Nässelsoppa

Publicerat torsdag 16 april 2009 kl 10.33

Kock: Stina Algotson

Våren är här och vi njuter av det som har stuckit upp ur jorden. Nässlorna är perfekta nu och rabarberna kommer så snart solen når den varma jorden. (16 april 2009)

4 portioner

  • 1½-2 l späda nässlor
  • 1 l buljong, t ex grönsaks- eller hönsbuljong
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde eller mjölk
  • ev salt och peppar
  • klippt gräslök

Tillbehör:

  • kokta ägg
  • ev rökt skinka eller knaperstekt bacon

Rensa nässlorna och ta bort ev grova stjälkar. Skölj nässlorna i flera vatten.

Förväll dem i lättsaltat vatten ca 5 min. Låt dem rinna av väl. Hacka dem ganska fint.

Koka upp buljongen och lägg i nässlorna. Gör en redning av vetemjölet utrört i ca ½ dl vatten. Häll den i soppan under omrörning. Späd med grädde eller mjölk och låt soppan koka ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar om det behövs. Blanda i klippt gräslök.

Servera med kokta ägg skurna i halvor och gärna strimlad rökt skinka eller knaperstekt bacon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".