Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Efterrätter

Jordgubbstårta

Publicerat torsdag 28 maj 2009 kl 10.54
1 av 2
Tårtbotten.
2 av 2
Jordgubbstårta. Foto: Carina Bergqvist / SR

Kock: Stina Algotson

Här hittar du receptet till den smarriga jordgubbstårta som Stina Algotsson bakade i Västergatan torsdagen den 28 maj 2009.

Receptet gäller 8-10 bitar.

Botten:

  • 1 dl nötkärnor
  • ½ dl socker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 150 g smör

Fyllning:

  • 2½ dl grädde (visp- eller mellan-)
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk socker
  • ¾ msk potatismjöl
  • ca 1 msk vaniljsocker

Garnering:

  • 1 dl gelésocker + 1½ dl vatten
  • eller 2 blad gelatin + 1½ dl utspädd saft, t ex fläderblom
  • ca 1 l jordgubbar

Gör så här:

Finhacka nötterna i matberedare eller mal dem i mandelkvarn.

Blanda nötter, socker och mjöl. Finfördela smöret i blandingen och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en låg pajform med löstagbar botten. Nagga den med en gaffel. Låt gärna degen vila i kylskåpet ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200o.

Grädda degen i ugnen tills den har fått fin färg, ca 15 min. Låt den kallna.

Vispa ihop grädde, ägg, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull. Låt blandingen sjuda upp under omrörning. Dra kastrullen från värmen när krämen blivit tjock men inte börjat koka. Låt krämen kallna och rör i den då och då under tiden. Smaksätt med vaniljsocker.

Blanda gelésocker och vatten i en kastrull. Låt det koka upp och koka ½ min. (Eller blötlägg gelatinbladen ca 5 min. Krama ur dem och smält dem med lite av saften i en kastrull. Tillsätt resten av saften.) Låt blandningen svalna några min.

Skölj och rensa jordgubbarna. Halvera dem eventuellt.

Lossa kakbottnen ur formen och lägg den på ett fat. Bred ut den kalla vaniljkrämen i kakbottnen. Skeda ut lite av geléet över krämen. Lägg på jordgubbarna. Skeda över resten av geléet. Låt tårtan stå i kylskåp tills geléet har stelnat helt och gärna tills den ska serveras.

Tårtan kan göras klar flera timmar innan den ska serveras, men den tål inte djupfrysning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".