Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Högtider

Midsommarmat med Stina

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 14.31
1 av 3
Knäckebröd.
2 av 3
Sommarsill.
3 av 3
Lax, sill och sås. Foto: Carina Bergqvist / SR

Kock: Stina Algotson

Stina Algotsson kom till Västergatan den 11 juni 2009 för att bjuda oss alla på riktigt smaskig midsommarmat.

Senapssill

  • 1 förp 5-minutersill, ca 420 g
  • ½ dl söt senap
  • 1-2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk vinäger
  • 1 dl olja
  • ½ dl hackad dill

Låt sillfiléerna rinna av. Skär dem i bitar.

Blanda senap, socker, salt och vinäger. Tillsätt oljan droppvis och vispa kraftigt under tiden. Blanda i dillen och smaksätt såsen mer om det behövs.

Varva sill och senapssås i en burk eller skål. Låt den gärna stå i kylskåp ett par timmar innan den serveras, då drar sillen åt sig smaken från såsen.

Citronsill

  • 1 förp 5-minutersill, ca 420 g
  • 10 krossade vit-eller svartpepparkorn
  • 1 tsk rosépeppar
  • ½-1 dl strimlad salladslök eller purjolök
  • strimlat skal av 1 citron

Skär sillfiléerna i bitar, spara lagen.

Krossa vit-eller svartpepparkorn och rosépeppar grovt.

Varva sillen med peppar, lök och citronskal i en burk eller skål. Häll på lagen. Låt sillen gärna stå i kylskåp ett par timmar innan den serveras, då mognar den i smaken.

Örtsås

Passar bra att servera till matjessill eller gravad lax.

  • 3 dl grekisk yoghurt eller lätt crème fraiche
  • rivet skal av ½ citron
  • ½ dl av vardera hackad gräslök, dill och citronmeliss
  • 1 krm salt

Blanda yoghurt eller crème fraiche med citronskal och kryddgrönt. Smaksätt med salt. Låt gärna såsen stå i kylskåp ett par timmar innan den serveras, då mognar den i smaken.

Knäckebröd

18-20 st

  • 1 l lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • 2 tsk salt
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk malda brödkryddor
  • 5 dl vatten
  • Till utbakning:
  • 2 dl lantbrödsmjöl eller vetemjöl

Sätt ugnen på 275o. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll på vattnet och arbeta ihop till en smidig deg. Sätt in en osmord plåt i mitten av ugnen.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Rulla ut den till en längd och dela den i 18-20 bitar. Forma dem till bullar och kavla ut dem så tunt som möjligt, mjöla ganska rikligt. Kavla till sist med en kruskavel.

Lägg 1-2 kakor åt gången på den heta plåten. Grädda dem tills de har fått fin färg, 3-4 min. Låt dem kallna och torka på galler. Förvara dem torrt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".