Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Högtider

Midsommarmat med Erik

Publicerat onsdag 10 juni 2009 kl 14.34
1 av 2
Rabarbermarmelad.
2 av 2
Smaskig sparris. Foto: Carina Bergqvist / SR

Kock: Erik Måneld

Lagom till midsommar kom Erik Måneld till Västergatan för att göra sin variation på midsommarmat. Det blev bland annat sparris och rabarbermarmelad. (10 juni 2009)

Klassisk sydindisk sparrisrätt

  • Ett par buntar rensad och trimmad sparris
  • ½ tsk salt
  • 3 msk olja
  • 2 lagerblad
  • 1 msk kumminfrön
  • 1 liten fint hackad lök
  • 1 msk finriven ingefära
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • en fjärdedels urkärnad och finhackad chili
  • salt och svartpeppar

Doppa sparrisen en minut i kokande lättsaltat vatten. Lägg den sedan genast i iskallt vatten, låt rinna av och var beredd med den till senare.

Hetta upp din finaste kopparpanna, släng i kumminfröna, rosta dem i en halv minut eller tills de vill hoppa iväg. I med oljan och resten av grejerna och fräs ett par minuter under ständig omrörning. Det får inte brännas. (Det får det ju nästan aldrig)

Skär sparrisen i fyraochenhalvcentimetersbitar och kasta runt den med kryddorna i en minut, lägg på ett lock, räkna till tretton i ganska långsam takt. Servera.

Och så en favorit i repris. Jag kan helt enkelt inte låta bli den där rabarbern. Ständigt denna rabarber. Jag älskar helt enkelt rabarber, jag skulle nog kunna flytta ihop med en rabarber, även om det ibland skulle vara svårt att hitta gemensamma samtalsämnen och risken vore stor att jag glömde mig och åt upp den.

Rabarbermarmelad

  • 1 kg rabarber, rensad skalad och skuren i halvcentimetersbitar
  • 1 liter rårörsocker, helst ljust sådant
  • 1 dl vatten
  • 1 dl pinjenötter eller valnötter.

Koka det hela, utom nötterna på svag värme i en vid kastrull under lock i ca tjugo minuter. Rör om då och då.

Ta av locket och koka i tjugo minuter till, eller tills du har marmeladkonsistens. Kolla konsistensen genom att lägga en klick på ett fat och kyla snabbt i frysen. Går det sedan att dra en linje genom klicken utan att det flyter ihop, så är det klart. Häll i nötterna, koka en minut och fyll varma, mycket rena burkar, nästan ända upp. Skruva på locken och ställ burkarna upp och ned.

-----------

Sparris blir ofta behandlad som en väldigt exklusiv liten grönsak, och det med all rätta. Men man ska inte vara rädd att prova nya saker med den. Den här rätten är ju i och för sig inte särskilt ny, den kanske har ett par tusen år på nacken, men för oss här i köttochpotatisnorden är det kanske en smula ovanligt att krydda upp sparrisen så här. Klassisk sydindisk sparrisrätt som kära miss Manilal lagar den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".