Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

8 okt: Kaka med gott vin till

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 13.51
1 av 2
Kardemummakaka. Foto: Niclas Albertsson/ SR
2 av 2
Mattias Isaksson. Foto: Niclas Albertsson/SR

Mattias Isaksson från Systembolaget berättade om dessertvin. Bland annat Tokajer, Eiswein och Madeira.  Han hjälpte också Jocke att kombinera desserter med vin.

*Erik Månelds kardemummakaka med vit choklad och lingon - En Tokaj alternativt en Sauternes.

*En syrlig dessert med t.ex passionsfrukt - Även här en Sauternes eller ett sött mousserande vin.

*En panacotta med vit choklad - Ett vitt sött dessertvin. T.ex Muscat, Sauternes eller en Tokaj.

*Glass - Här kan man hälla en Asti (sött mousserande) över glassen. Eller dricka t.ex Sauternes till.

*En kraftig chokladdessert - Det kräver en brändhet i drycken som en söt Madeira eller ett portvin eller en Tokaj.

*Äppelkaka med vaniljsås - Ett så kallat Eiswein. (Bland de godaste kombinationerna som Mattias smakat).

Mitt i natten, alldeles färsk från en ö i Grekland och i chocktillstånd över starka vindar och isande regn, sovande gnyende barn i famnen, bilen långt borta på billiga parkeringen, hål i skon, sand i örat och alldeles alldeles lycklig.

Precis så smakar den här kakan, enligt vår kock Erik Måneld.

Kardemummakaka med Lingon och Vit choklad

Vispa;      100 gram smör med 3 dl socker

Blanda i;     1 ägg och 1 tsk kardemumma

Varva;      5 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver MED

                  2 ½ dl mjölk

Rör ihop (för sig);

                   125 gram grovt riven fin vit choklad och 2 dl lingon

Låt det stå och safta ihop sig i minst en omgång av finns i sjön.

Häll lite mer än hälften av smeten i en smord och bröad form (inte med för grovt ströbröd, sila gärna lite). Bred eller klicka ut chokladlingonmojset utan att det liksom sjunker ned i smeten. På med resten av kaksmeten. Försiktigt, försiktigt.

Och ugnen har du så klart satt på 175 grader för en stund sedan, nu är den redan varm och svosch in med kakan, långt ned nära botten, av ugnen, och på de fyrtiofem till sextio minuter som det tar för denna ljuvliga kaka att bli klar, hinner du göra;

Myntaté

Himla enkelt och livsviktigt att kunna!

Koka upp en liter vatten med en näve fina färska myntablad. Räkna till trettio.

Ställ av kastrullen från värmen och låt stå och dra i minst tio minuter. Sila av bladen.

Rör ned en deciliter socker, koka upp igen, ta av från värmen igen och över i en kanna och in i kylen (om du inte av princip dricker enbart varma drycker). Lägg ett fint litet myntablad i varje glas du ska servera i och drick i den temperatur du tycker passar sig. Myntaté dricks ofta efter maten i samband med goa saker som den ovan eller bara ensamt och lite fint i kanten.

Hälsa grannen!

Tycker

Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".