Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kardemummakaka med lingon och choklad

Publicerat torsdag 8 oktober 2009 kl 14.23
Kardemummakaka med Lingon och Vit choklad. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio

Kock: Erik Måneld

Mitt i natten, alldeles färsk från en ö i Grekland och i chocktillstånd över starka vindar och isande regn, sovande gnyende barn i famnen, bilen långt borta på billiga parkeringen, hål i skon, sand i örat och alldeles alldeles lycklig.

Precis så smakar den här kakan, enligt vår kock Erik Måneld.

Kardemummakaka med Lingon och Vit choklad

Vispa;         100 gram smör med 3 dl socker

Blanda i;     1 ägg och 1 tsk kardemumma

Varva;        5 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver MED

                  2 ½ dl mjölk

Rör ihop (för sig);

                   125 gram grovt riven fin vit choklad och 2 dl lingon

Låt det stå och safta ihop sig i minst en omgång av finns i sjön.

Häll lite mer än hälften av smeten i en smord och bröad form (inte med för grovt ströbröd, sila gärna lite). Bred eller klicka ut chokladlingonmojset utan att det liksom sjunker ned i smeten. På med resten av kaksmeten. Försiktigt, försiktigt.

Och ugnen har du så klart satt på 175 grader för en stund sedan, nu är den redan varm och svosch in med kakan, långt ned nära botten, av ugnen, och på de fyrtiofem till sextio minuter som det tar för denna ljuvliga kaka att bli klar, hinner du göra;

Myntaté

Himla enkelt och livsviktigt att kunna!

Koka upp en liter vatten med en näve fina färska myntablad. Räkna till trettio.

Ställ av kastrullen från värmen och låt stå och dra i minst tio minuter. Sila av bladen.

Rör ned en deciliter socker, koka upp igen, ta av från värmen igen och över i en kanna och in i kylen (om du inte av princip dricker enbart varma drycker). Lägg ett fint litet myntablad i varje glas du ska servera i och drick i den temperatur du tycker passar sig. Myntaté dricks ofta efter maten i samband med goa saker som den ovan eller bara ensamt och lite fint i kanten.

Hälsa grannen!

Tycker Erik Måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".