Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Höstig svampsoppa

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 13.41
1 av 3
Emelie Detterskog. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 3
Marina Axelsson och Tomas Lindberg provsmakar tillsammans med Jocke Wallgren. Foto: Niclas Albertsson/SR
3 av 3
Höstig svampsoppa. Foto: Niclas Albertsson/SR

Kock: Emelie Detterskog

En höstig svampsoppa med överraskning och efter det en fruktkaka med mandel och kanel.

Receptet avser 4 personer

Svampsoppa:

600g svamp ( här kan du välja fritt efter smak och tycke)

1 dl vatten

En kruka timjan

En halv solo vitlök

En rödlök

Smör efter smak

3 dl mjölk

2 dl grädde

Olja till stekningen

2 msk creme fraiche

Hacka löken och vitlöken, skär ner timjan ( spara lite till garnityr). Fräs detta i en gryta till det fått en fin färg. Kasta i svampen och fräs med den också samman med löken tills det börjar lukta gott. Slå på vattnet, lägg på ett lock och låt det stå och puttra ca 5 min. Detta gör man för att få ut alla smaker, locket gör att smakerna stannar i grytan.Häll på mjölken och grädden, lägg på locket och glöm bort soppan ca: 15 min

Om du vill kan du mixa soppan men jag personligen tycker att bitarna av svampen är gott att tugga i sig. Häll upp i en fin skål och servera med en liten klick creme fraiche och timjan på toppen. Låt det väl smaka.

Receptet är till en tio personers paj/tårtform

Fruktkaka men mandel och kanel:

2 ägg

1 1/2 dl socker

125 g smör

1 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 äpple

2 plommon

En näve flagad mandel

1 dl Kanel och socker blandat

 Smöra av form och sockra det runt om. Skär ner frukten och lägg den i lite citronsaft så att den inte blir brun. Smält smöret och låt svalna av. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla dem torra ingredienserna. Häll smöret över det vispade, blanda försiktigt och häll sedan ner dem torraingredienserna. Häll allt i en form. Placera ut frukten i smeten i ett fint mönster, gör det dock inte för långsamt, du vill gärna få in kakan i ugnen så snabbt som möjligt. Strö över mandel ock kanelsockret. In i ugnen på 175 grader i ca 40 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".