Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

4 feb: Emelies fiskburgare med chips och Magnus Gustafsson om växjömusikbok

Publicerat torsdag 4 februari 2010 kl 13.05
1 av 4
Emelie Detterskog visar de färdiga rotfruktschipsen. Foto: Jocke Wallgren/SR
2 av 4
Redaktören Magnus Gustafsson bläddrar i boken "Från Sigfridsmässa till The Ark". Foto: Hasse Altbark/SR
3 av 4
Chips gjorda av rödbetor, potatis, morötter och palsternacka. Foto: Jocke Wallgren/SR
4 av 4
Asiatisk fiskburgare i ett citronbröd. Foto: Jocke Wallgren/SR

Västergatans ena kock Emelie Detterskog lagade fiskburgare med en asiatisk touch. Dessutom visade hon hur man kan göra sina egna smarriga rotfruktschips med två dippsåser. (för recept, läs mer nedan)

Magnus Gustafsson på Musik i Syd är en av redaktörerna för den 304 sidor tjocka boken "Från Sigfridsmässa till The Ark". En bok som handlar om musiklivet i Växjö. Boken släpptes i samband med kulturnatten. Magnus spelade bland annat upp en inspelning med Kungl. Kronobergs Musikkår från 1899. Det blev också lite Ingvars Orkester, X-Port och Bullet.

Fiskburgare:

700 g fisk (Emelie använde lax, torsk och rödspetta)
1 kruka koriander (hackad)
Lite chili
Inlagt citrongräs (finns i den asiatiska hyllan i affären)
Rivet skal och saft av 1 citron (inte det vita)
Lite ingefära
Salt och peppar

(Vill man inte ha burgaren asiatisk så kan man byta ut chilin, citrongräset och koriandern mot dill.)

Sätt ugnen på 180 grader.

Om du kan få tag på fiskfärs är det toppen, annars kan du mala den självhemma eller helt enkelt stoppa den i matberedaren.

Det hela är mycket enkelt, du tar den malda fisken och blandar med kryddor och andra smaksättningar. Du kan variera allt själv, tycker du tillexempel att ingefära är väldigt väldigt gott kan du ta lite mer av det och kanske mindre av något annat.

När du blandat allt formar du burgare(biffar) av fisken och lägger på en oljad tallrik. Om du har blöta händer går det lättare att forma.

Sätt på spisen och en ganska stor panna. Stek burgarna i olja så att dem får en fin färg. När du tycker det ser bra ut lägger du dem i en ungsfast form ch sätter in i ugnen i ca 4 min.

Citronbröd:

(recept kommer inom kort)

Tillbehör som Emelie hade på sin burgare:

Sallad
Skivad purjolök
Marinerad fänkål
Gurka
Smörgåskrasse
Samt en klick av vardera chipsdipsåsen som du hittar recept på längre

Chips:

Ta antingen en av följande rotfrukter eller blanda som Emelie gjorde:

Morötter
Palsternacka
Rödbetor
Potatis

Sätt på en kastrull men olja och låt en bli riktigt riktigt varm, du skall höra hur det puttrar.

Skala dina favorit rotfrukter och fortsätt sen skala genom köttet också så att det blir tunna strimlor. Har du en s.k. mandolin så funkar det bättre för potatis och rödbeta.
Lägg allt på en handduk så att safterna får torka upp lite.

Släpp ner lite åt gången i kastrullen med oljan och låt det friteras. Lyft upp allt eftersom dem är färdiga med en hålslev och lägg på papper så fettet sugs upp.

Låt dem svalna lite innan du äter dem.

DIPPSÅS x 2

1: Blanda creme fraiche med riven ingefära.

2: Blanda yoghurt med hackad vitlök, citronskal lite saft från citronen och en skvätt olivolja.

När det gäller dessa såser så får du smaka dig fram till hur mycket du vill ha i av varje ingrediens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".