Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Bröd i mugg

Publicerat torsdag 11 februari 2010 kl 13.19
1 av 5
Ingefärsmorötter med dadlar. Foto: Niclas Albertsson/SR
RödbetsHaiwa. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 5
RödbetsHaiwa. Foto: Niclas Albertsson/SR
Erik lägger upp RödbetsHaiwa. Foto: Niclas Albertsson/SR
3 av 5
Erik lägger upp RödbetsHaiwa. Foto: Niclas Albertsson/SR
Erik och Jocke provsmakar:Foto: Niclas Albertsson/SR
4 av 5
Erik och Jocke provsmakar:Foto: Niclas Albertsson/SR
Några småbröd. Foto: Niclas Albertsson/SR
5 av 5
Några småbröd. Foto: Niclas Albertsson/SR

Västergatans kock Erik Måneld lagade rätter med bland annat rödbeter och morötter och så bakade han bröd i koppar.

Ingefärsmorötter med dadlar

½ kilo morötter, skalade och skurna i lagom tunna skivor
2 matskedar smör
1 msk finhackad ingefära
3 msk brunt socker
1 dl hackade dadlar
salt och peppar

Koka morötterna i lättsaltat vatten tills de nästan är mjuka, ungefär i fem minuter. Häll av vattnet, värm smöret, i med morötterna, ingefäran och sockret och rör ihop på mellanhög värme i tre, fyra minuter. I med dadlarna och puttra tills de är genomkokta, en eller två minuter räcker nog. Smaka av med salt och peppar och så var det klart.

RödbetsHaiwa

½ kg skalad och grovriven rödbeta
1 dl socker
¼ l kokt mjölk
8 cashewnötter i bitar
16 russin som du har hackat lite lätt
2 msk smör eller olja

Täck rödbetorna med vatten i en tjockbottnad vid kastrull och småkoka under lock tills allt vatten kokat bort eller in (beror på hur man ser det). Tillsätt sockret och hälften av mjölken, rör hela tiden tills det hela fått en tjock konsistens. Rör i smöret väl. I med resten av mjölken och småputtra i ett par minuter. Ta av från värmen och garnera med cashewnötter och russinhack. Klart.

Några småbröd

25 gram jäst
1 msk salt
2 msk koncentrerad äppeljos
1 dl hackade torkade äppelringar
4 dl vatten
1 dl durumvetemjöl
9 dl vetemjöl

Rör ihop jäst, salt och äppeljos. Ljumma vattnet och blanda i tillsammans med torkade äpplen. I med allt mjöl och arbeta till en lagom smidig deg. Jäs så länge som du orkar vänta, minst i fyrtio minuter och som mest i tre timmar. Dela degen i tolv bitar, rulla bollar, lägg bollarna i väl smorda snygga kaffekoppar, små lerkrukor, temuggar, ja vad som du nu vill lägga dem i, bara det är något som håller att ha i ugnen. Jäs i en halv timme till. Grädda i tvåhundratjugofem grader i tjugotre minuter eller tills det hela ser riktigt färdigt ut. (beror på vilken sorts kopp du bestämt dig för.)

Låt bröden vila i minst tio minuter innan du serverar. Gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".