Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Frunch och gamla kläder

Publicerat torsdag 11 mars 2010 kl 14.31
1 av 6
Scones med marmelad. Foto: Niclas Albertsson/SR
2 av 6
Banan och apelsinpannkakor. Foto: Niclas Albertsson/SR
3 av 6
Ost & ÄppelScones. Foto: Niclas Albertsson/SR
4 av 6
Apelsiner är gott till frunchen. Foto: Niclas Albertsson/SR
5 av 6
Honung och olivolja passar också till pannkakorna. Foto: Niclas Albertsson
6 av 6
Monica Ravelli. Foto: Niclas Albertsson

Monica Ravelli är chef för Dackekupan i Växjö. Det som en gång var den första av Röda korsets kupor i Sverige.

Hon berättade hur de samlar in kläder och att mycket av det som samlas in går till försäljning där pengarna sedan går till välgörenhet. Om du vill skänka kläder, tryck inte ner allt i en sopsäck. Ta istället papperskassar eller vanliga plastpåsar. Secondhand är populärt bland ungdomar och under vintern är det framförallt pälskläder och pälsmössor som gått riktigt bra bland kläderna.

Kock: Erik Måneld

Brunch brukar det ju heta när man inte riktigt kunde förmå sig att äta frukost och inte heller riktigt kunde överleva ända fram till lunch. Men för att göra det hela på svenska så kallar vi det hädanefter för frunch.

Frunchen är ett utmärkt sätt att få smarra på lite halvt onyttiga saker mitt på blanka lördagsförmiddagen. Mer Frunch åt folket! Här kommer några förslag…

Banan och apelsinpannkakor

4 dl filmjölk eller yoghurt
3 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 msk socker
2 msk koncentrerad äppeljos
2 bananer
1 apelsin´
smör att steka i

Skala och finhacka apelsinen. Mosa ihop den med bananerna i en skål och blanda samman med äppeljosen.

Ta en annan skål och vispa ihop ägg, filmjölk eller yoghurt, vetemjöl, bakpulver, salt och socker till en slät smet.

Blanda ihop med frukten.

Stek i smör tjocka små pannkakor i en plättlagg eller klicka ut i en stor gjutjärnspanna precis som du steker vanliga plättar. Servera med någon god sirap, typ agavesirap, lönnsirap eller varför inte gransirap, en lite fräsch uppstickare i sirapsdjungeln, om du får tag i den.

Och varför inte baka lite också? (när man ändå håller på) Det är nästan samma ingredienser faktiskt.

Ost & ÄppelScones

100 gram smör
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2 dl grovt riven god ost med smak
1 grovt rivet äpple med skal
1 dl filmjölk

Nyp ihop smöret med mjölet, bakpulvret, saltet och pepparn, ganska grovt så att det fortfarande är lite smörbitar kvar, de smälter in så gott i sconesen sedan. Blanda i ost och äpple väl. Blanda till sist ihop det hela snabbt med filmjölken tills du har en klibbig deg. Mjöla händerna och forma önskat antal bollar som ser lite liksom ruffiga ut, lägg dem på en bakpappersklädd plåt och grädda i 225 grader i tolv till tjugo minuter beroende på hur stora scones du bestämt dig för. När de har snygg färg är de klara. Ät med frunchiga saker som kanske en;

Morotsmarmelad

2 grovrivna skalade morötter
½ dl vatten
2 dl socker
en liten bit finriven ingefära
1 apelsin som är skalad och hackad

Koka morötterna i vattnet i tio minuter på svag värme under lock, tills vattnet har kokat in och morötterna är mjuka. Blanda i apelsin, ingefära och socker och koka i tio minuter till, utan lock den här gången, tills du har en marmelad. Gör det så kallade marmeladprovet för att se om du är färdig. Alltså man tar en liten gnutta av sitt kok, lägger det på en tallrik, in i kylen i trettiotre sekunder. Kan man dra ett streck genom marmeladen utan att den sedan flyter ihop, så är den färdig. Gott och flott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".