Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Fyllda saker med ost

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 11.05
Härligt att grilla. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio

Erik Måneld lagar goda saker att grilla. Här skriver han om grillning och mat.

Det är något speciellt med att tända eld på saker, verkar det som. Så fort som det blir varmt ute, är det någon som helt ologiskt gör kopplingen att man absolut måste elda. Och laga mat över elden. Vore ju en smula mer förståndigt egentligen att grilla på vintern, då man verkligen är i behov av den där värmen.

Men det är som det är. Och vem har mage att klaga när sommarmånen exploderar upp över skogskanten och alla har det så där trevligt som man bara kan ha vid en eld med något gott över. Vegetarianer som jag har det extra förspänt, vi får alltid något riktigt fint och genomarbetat, och fantasirikt, eftersom folk överlag inte har en aning om vad vegetarianer grillar. Så det brukar bli storslaget, även om jag har ett svagt traumatiskt barndomsminne av att ha blivit serverad en grillad morot i bröd.

Så vad grillar då en vegetarian?

Jo, det mesta utan ögon kan man säga. Goda grönsaker blir alltid extra goda när de har en vag antydan av tändvätska och rök. Och så kan man fylla saker…

(därav detta recepts stilfulla titel)

Fyllda saker

Mosa ihop mozzarellaost, färskost och riven parmesanost i ungefär lika stora mängder, krydda upp det hela med ganska lagom mycket pressad citron eller lime, rikligt med svartpeppar och en smula salt. Låt vila i en kvart så smakerna hinner lära känna varandra.

Ta några fina ekologiska spetspaprikor, röda eller vita efter smak, och gör ett fint snitt i ena sidan, pilla ut fröna utan att spräcka den stackars paprikan och fyll den med ostblandningen. Fyll ordentligt, det finns nästan inget värre än en halvfull paprika. Tryck ihop paprikorna så att snittet nästan inte syns, eller knyt ett snöre runt dem om du är på det humöret, och rulla dem i lite olivolja innan du grillar dem med snittet uppåt (annars rinner ju det gottiga ut) tills paprikan är svartnad och mjuk. Supergott!

Eller/och ta ett gäng stora champinjoner, pilla ur foten och fyll dem med den där oströran, doppa dem i olivolja och grilla tills det puttrar ordentligt i dem.

Eller/och skär av toppen på en röd eller gul lök, gräv ur de mittersta lagren och blanda lite av din oströra med smör och lite mer salt och peta löken full. Doppa i den där olivoljan igen och grilla stående tills skalet brunnit upp och löken blivit mjuk och god.

Eller/och fyll i stort sett vad som helst som går att fylla!

Nu höll jag på att glömma sparrisen..

Sparris äts väl, i alla fall de första sex gångerna, godast på det traditionella viset, lättkokt med en smula smör och salt, men den sjunde gången kanske man vill testa något annat utan att för den skull kasta bort den lilla stängelns fräscha smak av försommar. Då kan man kanske göra så här; Det är helt enkelt att plocka ut stekpannan och ställa den på grillen..

SesamSparris med Gremolata

(så det räcker till hela familjen (om man är fyra stycken))

15 stänger sparris, skuren i femcentimetersbitar

4 finhackade challottenlökar

1 msk finhackad relativt mild röd chili utan frön och innerväggar

1 msk finhackad ingefära

lite sesamolja

1 msk soya

1 msk skalade sesamfrön

saften från en lime eller citron

Värm sesamoljan i en stor stekpanna. Tillsätt sesamfrön, sparris, ingefära och chalottenlök och fräs under omrörning i cirka en minut. Tillsätt chilin och fräs i en minut till. Rör hela tiden. Ta av pannan från värmen och häll i soyan och lime- eller citronsaften. Kasta runt en liten stund tills allt är blandat. Servera med…

Gremolata

Grovhacka en deciliter persilja, finhacka två matskedar vitlök, riv skalet av en citron eller lime. Bland ordentligt och strö över din maträtt. Gremolata är gott till i stort sett vad som helst.

Och då finns det väl inte så mycket mer att tillägga antar jag. Har ni badat än?

Undrar

erik måneld

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".