Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Mat på rester

Publicerat torsdag 30 september 2010 kl 10.04
1 av 5
Makaronilåda. Foto: Niclas Albertsson/ Sveriges Radio Kronoberg
2 av 5
Rosta nötterna i ugnen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio Kronoberg
3 av 5
Varm bryssel- och vitkålsallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 5
Russin, aprikoser och mandlar förhöjer smaken. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
5 av 5
Dirty rice. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Emelie Detterskog lagar mat på rester. Hon använder kycklingfilé, brysselkål, ris, stuvade makaroner, köttbullar och marinerad vitkål.

Dirty rice

Detta är en typ av pytt i panna, man kan stoppa i lite vad man vill och har hemma.

3 dl ris
1 kycklingfile
Olivolja
1 dl russin
1 dl torkande aprikoser
1 dl mandlar
Spiskummin
Salt och peppar

Sätt ugnen på 180 grader. Skär ner kycklingen i bitar som du vill ha den. Blanda kyckling, ris och olivolja och spiskummin. Lägg allt i en form och in med det i ugnen tills det är varmt, ca.10 min.

Ta ut från ugnen och blanda i frukt och nötter.

Varm  Bryssel och vitkålsallad

2 dl vitkål
10 brysselkåls huvud
1 msk honung
1 näve hasselnötter
1 msk smör

Sätt ugnen på 180 grader, lägg hasselnötterna på en långpanna och rosta dem i ugnen.

Skär ner vitkålen och dela mer brysselkålen i lagom storlek. Lägg smöret i en panna och låt det fräsa på lite, lägg i kålen och värm upp den lite, tänk på att det till en början skall vara hög värme.
När kålen fått färg slå på honungen och låt den få ”klistra” på kålen.

Servera ihop med hasselnötterna som du har stött innan.

Makaronilåda

En klassiker, enkelt och så gott.

Makaroner
Köttbullar
3 dl krossade tomater
1 näve örter
1 vitlök
1 näve riven ost

Sätt ugnen på 180 grader. Dela köttbullarna på hälften, koka dem ihop med tomaterna, örterna och hackad vitlök.
Lägg makaroner i en ugnsfast form och slå på ”tomatsåsen”. Riv ner osten och lägg på ”lådan”, in i ugnen och låt stå till osten fått färg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".