Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Tre förrätter

Publicerat torsdag 28 oktober 2010 kl 09.14
1 av 3
Förrätt med lax. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 3
Förrätt med getost. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 3
Förrätt med parmaskinka. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Emelie Detterskog lagar tre olika förrätter, en vegetarisk, en med fisk och en med kött.  

Vegetarisk

En bit bröd
1 tjock skiva getost
1 apelsin
1 citron
2 msk honung ( gärna smaksatt med pepparmynta)
En näve pinjenötter

Börja med att sätta ugnen på 180 grader. Riv skalet av citrusfrukterna och krama saften ur dem, koka alltsammans med honungen så att det blir en riktigt ”simmig” konsistens.

Lägg osten på brödet och sätt in allt i ugnen tills det blir lite lätt gyllene.

Rosta pinjenötterna i en torr panna.

När osten har fått lite färg och honungen kokt ner tillräckligt och pinjenötterna ser fina ut kombinerar du ihop dem på en trevlig tallrik.

Man kan tycka att den här rätten kan bli lite färglös, men lägg inte på några örter eller skott, det tillför inget till smaken.

Kött

3 skivor parmaskinka
2 plommon
2 msk  gräddädelost
4 sviskon
1 dl socker
1 dl balsamico vinäger

Börja med att koka socker och balsamico, när det har kokat ner rejält så sväng runt sviskonen i det. Grilla plommonen snabbt och hastigt, bara precis så att dem får färg.

Lägg skinkan på tallriken, lägg på plommonen och sviskonen och smula över osten. Kanske en persiljekvist om man har tur.

Fisk

3 skivor ljust bröd
En näve gröna ärtor
4 skivor gravad lax
Pepparrotsvisp
Lite salladsblad
två msk stenbits rom
1 msk creme fraiche
Hackad dill efter smak

Börja med att stansa ut brödet i den form du vill ha, jag väljer runt. Mosa dem gröna ärtorna grovt och salta lätt.

Skär ner två av laxskivorna smått och blanda med en msk rom och lite pepparrotsvisp.

Lägg dem gröna ärtröran på en av brödskivorna, lägg laxröran på en annan och lägg den ena på den andra, lägg den tredje på och ”klistra” ihop dem.

När detta är gjort tar du creme fraichen och ”drar” runt hela bakelsen, för att få fina kanter.

Dekorera det hela med lite sallad, den återstående laxen och lite rom samt Pepparrotsvisp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".