Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Hamburgare och hemmagjord ketchup

Publicerat torsdag 20 januari 2011 kl 09.06
1 av 2
Kycklingburgare med hemgjord ketchup. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 2
Låstas Ceasar. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Emelie Detterskog lagar mat med inspiration från USA. Hamburgare på kycklingfärs med hemmagjord ketchup, låstas Ceasar och en fräsch kålsallad.  

Hamburgare

500 gram kycklingfärs
Salt och peppar
En halv gul lök

Hacka löken och blanda alltsammans. Forma dem som burgare. Stek dem på hög värme i olja så att dem får färg (tänk på att innan du steker allt så kan det vara bra att göra ett litet stekprov).

När dem fått färg så lägger du in dem ugnen på 180 grader och låter dem gå färdigt där ca 20 minuter.

Hemmagjord Ketchup

8 tomater
1 röd paprika
3 msk farinsocker
2 msk strösocker
2 msk ättiksprit
0,5 dl vatten
4 msk hackad blekselleri

Lite senap, svartpeppar, kanel, kryddpeppar och salt. Blada alla ingredienser i en kastrull och sjud upp under lock i cirka 20 min. Mixa allt och smaka av. Ni kan sila den om ni vill men det är coolare om ni inte gör det.

Låstas Ceasar

Fyra små romansallasdhuvud
3 vitlöksklyftor
Två äggulor
Lite vatten
Olivolja
Salt och peppar
Lite Crostini

Skölj salladen och dela den på fyra. Riv vitlöken. Vispa gulorna och häll i oljan under tiden(det skall bli som en majonnäs). Om du tycker att den blir för tjock kan du ha i lite vatten.

Smaka upp majonnäsen med vitlök, salt och peppar. Lägg salladen i en skål, häll på så mycket dressing du vill ha och blanda blanda  och blanda.

När du serverar strör du över lite krossade Crostini.

Fräsch Kålsallad

Ett halvt huvud spetskål
En liten fänkål
En liten kålrabbi
En stor schalottenlök
Cidervinägersenap
Olivolja

Börja med att skära grönsakerna i tunna strimlor. Blanda senap, olivolja och finhackad schalottenlök. Det skall vara lite”rinnigt”.

Rör ihop allt och njut en smula.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".