Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Birgitta guidar oss i djungeln av olivolja

Publicerat onsdag 16 februari 2011 kl 13.48
Vad finns det för olika sorters olivolja
(3:36 min)
Birgitta Lövstedt reder ut begreppen och vad som skiljer olika sorters olivolja åt. Foto: Anna Helmersson/Sveriges Radio

Olivolja finns det mängder av. För att reda ut begreppen och vad som skiljer olika sorter åt så gästade Birgitta Lövstedt studion. Hon jobbar i en butik som är specialiserad på olivolja.

Att beskriva alla olika sorter skulle ta lång tid, men hon förklarade de stora skillnaderna mellan olika pressningar och olika olivsorter. Oljan som kallas Extra virgin är pressad en gång, medan virgin är pressad en gång till och om den bara heter olivolja utan något tillägg så är det inte tal om den finare varianten längre. Hon visade också för Jocke hur man provar olja. Man doftar, tittar på färgen och toppar en bit vitt bröd i oljan och smakar. Man kan dricka också, men brödvarianten är vanligare. Fin olivolja har man i salladen, lite billigare kan man t.ex steka i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".