Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Emelies piroger

Publicerat torsdag 24 februari 2011 kl 08.38
1 av 4
Fyllning till köttpirogen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Emelies piroger. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Emelies piroger. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Fyllda med bland annat lammfärs och pinjenötter. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Fyllda med bland annat lammfärs och pinjenötter. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Fyllning till den vegetariska pirogen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 4
Fyllning till den vegetariska pirogen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

2 x piroger = en vegetarisk och en med köttfärsfyllning. Recept av Emelie Detterskog.

Vegetariska piroger

Ni kan antingen göra egen smördeg eller så kan ni köpa i affären. Har ni köpt den färdiga tar ni ut den från frysen och kavlar sedan ut den lite och skär till storleken så som ni vill ha den.

Fyllning

2 nävar spenat
2 nävar ruccola
150 gram getost ( Vill ni ta en annan typ av ost så går det också bra men tänk på att ta någon som är krämig, det blir godare).
Örter, jag tänkte använda oregano och persilja, man kan ta vad man har eller vad men själv tycker är gott.
1 schalottenlök

Hacka löken så att den blir hyfsat finhackad och fräs den med örterna, när detta blivit mjukt och gott tar du bort pannan från plattan, blanda mer resten av ingredienserna så att det får mysa ihop.

Ta dina utkavlade plattor och lägg på en msk med fyllning eller så mycket som du själv vill ha. Vik ”ihop” dem och tryck till.

Pensla med ägg och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 min eller tills de känns färdiga.

Köttfärsfyllning

200 gram köttfärs
1 gul lök
1 näve russin
Spiskummin efter smak
Kanel
Stjärnanis
En näve pinjenötter             

Fräs löken och lägg i örterna, rör om lätt så att de hettas upp och släpper smak. Lägg i köttfärsen och låt detta koka ihop.

Ta färsröran när den är ”fast”. Den får inte vara för blöt, då blir pirogerna inte så goda.

Ta fram era plattor och fyll dem med fyllningen och grädda så som dem vegetariska gräddas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".