Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kökskniv-skola

Publicerat tisdag 1 mars 2011 kl 13.00
Hur tar man hand om sina knivar?
(4:40 min)
Kari Vahtera Foto:Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Hur tar man hand om sin kökskniv? Vad gör en bra kniv? Varför ser vissa knivar ut som de gör? Var behöver jag för knivar därhemma i köket? Kari Vahtera är kock och lärare på restaurangskolan på Ringsberg i Växjö. Han gästade Jocke i Västergatan och berättade allt om köksknivar. En bra uppsättning knivar är enligt Kari:

En kockkniv, en mindre kockkniv, en böjbar kniv med lite smalare rygg, ett gäng skalknivar.

Om du har en brödkniv så tipsar Kari om att använda den när du skivar en stek. Det går betydligt bättre än med en icke sågtandad kniv.

Skaffa också ett bra s.k. safir- eller diamantbryne (för typ 200kr) så att du kan putsa din kniv före och efter du använder den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".