Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Kyckling med nässlor

Publicerat torsdag 21 april 2011 kl 14.11
1 av 2
Vårig mat i påsk. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Nässelpurén förhöjer smaken på kycklingen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 2
Nässelpurén förhöjer smaken på kycklingen. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Ia Ahlsgård lagar rimmat kycklingbröst med nässelpuré, primörsallad och pocherat ägg.

Saltlag

2 liter vatten
1½ dl salt
0,5 dl socker

Rör ihop och låt dra ett dygn i kylen

Courte bouillon (smakrik koklag)

1 stor schalottenlök
5 lagerblad
pepparkorn
timjan
2 dl vittvin
6 dl vatten

Hacka löken och lägg i övriga ingredienser koka ihop till en buljong och lägg i kycklingen. Låt koka sakta tills innertemperatur är ca 75 grader.

Nässelpuré

Blanchera (kokas i cirka 1 minut och kyls snabbt av) nässlorna tills stjälken är mjuk. Mixa direkt, länge, smaka upp med salt och smör.

Pocherat ägg

Tag 2 dl vinäger och ca 8 dl vatten. Knäck äggen och låt ligga i lagen ca 30 min. Pochera försiktigt i stor gryta.

Primörsallad

Tag de primörer som du har lust med ex sparris, sockerärtor, bönor, morötter etc. blanchera i riktigt salt vatten i en stor gryta, kyl ner direkt med isvatten.

Lägg upp och arrangera på tallrik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".