Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Bönor på flera sätt

Publicerat torsdag 28 april 2011 kl 09.19
1 av 5
Honung & Chiliwokade Bruna Böner. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Marinerad Bönsallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 5
Marinerad Bönsallad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Ful Medames. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 5
Ful Medames. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Bönröra. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 5
Bönröra. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Njut av dina bönor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
5 av 5
Njut av dina bönor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Bönor är nyttig och billig mat, samt en bra bas i sallader och olika röror. Låt dig inspireras av fem recept komponerade av Erik Måneld.

BorlottiHummus

300 g kokta borlottibönor
1 stor lök som är hackad
1 finhackad vitlöksklyfta
½ dl citronsaft
½ dl hackad persilja
1 msk malen spiskummin
½ dl olivolja
ev. salt och peppar

Mixa alltsammans i en matberedare eller med en stavmixer tills du trivs med konsistensen, späd eventuellt med lite vatten och olja. Klart.

Bönröra

300 g snygga kokta bönor, en deciliter crème fraiche, lite salt och peppar och en smula pressad citron, mixa ihop det hela och låt vila en kvart innan servering.

Honung & Chiliwokade Bruna Bönor

Skölj, blötlägg och koka ett gäng bruna bönor tills de är färdiga men inte för mjuka. Skölj dem noga i iskallt direkt efter kokningen så att de behåller sin spänst.

Finhacka en röd lök och ett syrligt äpple. Rosta en medelstark chili, skala och kärna ur den och hacka den lagom fint. Värm en wokpanna.

I med lite olja, i med löken, fräs runt en halv minut, i med äpple och fräs en halv minut till, i med bönorna och chilin, rör runt i en halv minut, i med ganska rikligt med pressad citron, flingsalt, svartpeppar och avsluta med en rejäl dutt honung som rörs ned strax innan servering.

Ful Medames (egyptisk bönsallad)

4oo g kokta kidneybönor
3 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 citron
1 dl hackad bladpersilja
salt och svartpeppar

Skölj bönorna i kallt vatten i ett durkslag. Skala vitlöksklyftorna och finfinhacka dem. Riv skalet på citronen.

Lägg bönorna i en skål och mosa dem med en gaffel. Blanda ned vitlök, saften från citronen, olivoljan och salt och peppar efter smak. Blanda sist ned den nu hackade persiljan. Strö över dina citronskal och servera.

Marinerad Bönsallad 

8 portioner

200 g kokta röda bönor
200 g kokta små svarta bönor
½ dl pressad citron
½ dl olja
½ dl finhackad persilja
en matsked riven ingefära
salt och peppar och en gnutta muskot
en urkärnad chili delad på längden

Blanda ihop och låt ligga i en tät plastpåse i ett par timmar innan du äter det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".