Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Gott bröd på surdeg

Publicerat torsdag 27 oktober 2011 kl 10.10
1 av 5
Kringlor och bröd på surdeg. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Rågkringlor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 5
Rågkringlor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Bröd att njuta av. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 5
Bröd att njuta av. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Vitt surdegsbröd. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 5
Vitt surdegsbröd. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
Ia och Jocke och ett gäng kringlor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
5 av 5
Ia och Jocke och ett gäng kringlor. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Här kommer recept för dig som är sugen på att lägga ner lite mer tid och kraft än vad som krävs för ett vanligt brödbak. Ia Ahlsgård lär dig baka surdegsbröd.

Att starta en rågsurdeg

Att göra en surdeg innebär att du kan använda degen istället för jäst när du bakar.


Dag 1

Blanda ihop:

100g vatten (motsvarar cirka 1 dl ljummet vatten).
30g rågmjöl (motsvarar cirka ½dl ).

Låt blandningen stå i ett rymligt kärl på en varm plats till exempel över kylskåpet eller på pannan i ungefär 3 dagar. Skaka om blandningen 2 gånger/dag.

Dag 4 morgon

Blanda i:

100g ljummet vatten
90g ca1½dl rågmjöl

Dag 4 kväll

Blanda i:

100g ljummet vatten
60g ca 1dl rågmjöl
 
Nu ska starten börjat komma igång om inte vänta ytterligare några timmar.

Mata surdegen med 500g rågmjöl och 750g vatten (matning innebär helt enkelt att du blandar i ingredienserna).

Efter matning så ska surdegen stå cirka 10 timmar beroende på den yttre
temperaturen sedan är det bara att baka med den.

Surdegen är klar när den bubblar och verkligen lever!

Vetesurdeg

Tag ca 1 tsk av rågsurdegen och mata med:

1del mjöl
1del vatten

Alltså 200g vetemjöl
200g vatten

Använd ekologiska mjöler så är det alltid lättare att få igång degen.

Förvara surdegen i kylskåpet i en burk.

Mata degen varje vecka. Häll då ut så att bara en liten del av surdegen är kvar och mata med ex 50 g mjöl 50g vatten om det är vete.

Är det råg tar man ex 50g mjöl 75 g vatten.

När du ska baka med degen matar du så mycket surdeg som du behöver till ditt recept.


Vitt surdegsbröd med dinkel



I detta bröd har surdegen båda jäsningseffekt och givetvis påverkar den smaken också.

1500g vetemjöl m hög gluten/proteinhalt typ vetemjöl special
500g dinkelsikt
450g vit surdeg
50g socker
10g jäst
1050g vatten eller 1 liter och ½ dl
70g salt

Blanda samman alla ingredienserna. Kör i maskin länge, cirka 15 min så att degen är jämn och smidig.

Baka ut direkt och forma cirka 4 bröd av det. Ställ att kalljäsa över natten

Tag ut dagen efter, låt stå i rumstemperatur ca 1 timme.

Ställ en långpanna i botten på ugnen och häll i lite vatten ca 5 dl.

Varmkör en plåt innan och stjälp upp bröden på den. Tag 2 stycken åt gången.

Kör i ugnen på en varm plåt 250 grader cika 10 min sänk sedan till 180 grader i ytterligare ca 20 min.

Rågkringlor med surdeg



2,5 dl filmjölk
550g vetemjöl
500g grovt rågmjöl
175g smör
100g socker
50g surdeg
25g hjorthornsalt

Blanda samman alla ingredienserna. Forma till en kringla. Varje kringla ska väga cirka 50g styck. Baka i ugnen i cirka 200 grader i ungefär 8 minuter.

Lantbröd

Skålla:

50g linfrö
150g rågkross
100g solrosfrö
400g vatten

Koka upp vatten och häll över fröna och låt svalna.

Mät upp:

2000g vetemjöl
165g gramhamsmjöl
40g havssalt
20g jäst
50g vetesurdeg
1400g vatten

Blanda ihop allt och låt gå i en maskin i cirka 10 minuter så degen går ihop ordentligt. Häll därefter i 400g av skållningen. Blanda ytterligare några minuter.

Vila degen i cirka 30 minuter. Baka ut degen till limpor. Lägg dem gärna i en form.

Kalljäs över natten. Ta ut bröden på morgonen och låt stå i rumstemperatur i cirka 1 timma.

Sätt ungen på 250 grader och ställ in en långpanna med vatten längst ner i ugnen.

När ugnen är varm sätter du in brödet i 10 minuter. Grädda därefter i ytterligare 20 till 25 minuter i 180 grader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".