Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.

Efterrätter på choklad

Publicerat torsdag 3 november 2011 kl 09.34
1 av 4
Hackad choklad. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
2 av 4
Vitvispad chokladganache med lime. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
3 av 4
Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio
4 av 4
Chokladmousse. Foto: Niclas Albertsson/Sveriges Radio

Ia lagar tre olika varianter av chokladmousse.

Vit vispad chokladganache med lime

3dl grädde
200g vit choklad
1st lime( rivet skal)
1 gelantinblad
1dl grädde



Koka upp grädde. Blötlägg gelantinet. Slå grädden över chokladen och rör ut den, rör i gelantinet och lime skal samt saft. Rör i sista delen med grädde.
Låt stå kallt och svalna helt.
Tag ut och vispa upp fluffigt!




Karamelliserad mjölkchokladmousse

75g socker
2msk vatten
200g grädde
50g äggula
250g mjölkchoklad
1 gelantinblad
600g vispad grädde


Blötlägg gelantinet i kallt vatten. Koka socker och vatten till en karamell, lägg i grädde och äggula. Värm till 83 grader
Lägg i gelantinet. Rör i mjölkchokladen.
När smeten är ca 35 grader så vänd ner den vispade grädden!




Mörk chokladmousse med rom

100g socker
30g vatten
60g ägg
70g äggula
215g smält mörk choklad
2msk mörk rom
300g vispad grädde

Koka en sockerlag på socker och vatten till 121 grader.
Vispa äggen fluffiga och droppa direkt ner sockerlagen.
Häll i den smälta chokladen och sedan rom.

Vänd ner den vispade grädden försiktigt.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".