Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Västergatan

Vad skiljer påsköl från julöl?

Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 11.01
Jonas Letelier om india pale ale, en ölsort
(8:18 min)
1 av 2
Jonas Letelier om drycker till påskmaten. Foto: karin Hellzén/ Sveriges Radio
Påsköl till påskmat. Jonas Letelier häller upp. Foto: Karin Hellzén/ Sveriges Radio
2 av 2
Påsköl till påskmat. Jonas Letelier häller upp. Foto: Karin Hellzén/ Sveriges Radio

Hur ser dryckestraditionen ut på påsken? Vad skiljer en påsköl från en julöl? Vad passar bra till påskbordet med ägget, sillarna och laxen? Västergatans dryckesexpert Jonas Letelier reder ut begreppen kring påskens drycker.

-- Påsken är lite som en förlängning av julen samtidigt som man välkomnar våren. Det är vårigare och lite friskare.

-- Det som skiljer påskölen från julölen är inte så enkelt att säga. Det är ganska många olika sorters öl och flera nya sorter testas som är nya för året. Men generellt är kryddningen inte lika tung som till julen, lite lättare helt enkelt, säger Jonas.

Han tycker att en bra påsköl ska vara matvänlig och inte för kraftig men ändå smakrik. Ölen får inte ta över maten eftersom det är lite elegantare smaker till påsk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".