Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Västergatan

Emelie gästspelar med pastej och risotto

Publicerat torsdag 19 april 2012 kl 10.00
1 av 2
Emelie Detterskog har lagat risotto med ärtor och ramslök. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
2 av 2
Emelie Detterskog. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio

Idag lagar vi kycklingleverpastej och en vårlik ramslöksrisotto med gröna ärtor. Det är tidigare radiokocken Emelie Detterskog, som tillfälligt är tillbaka i Västergatan i vår. Och första gästspelet gör hon idag då hon lagar en av sina verkliga favoriträtter!

Kycklingleverpastej

400 g kycklinglever
200 g nötlever
1 ask anjovis (kan anpassas efter smak)
1 gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl grädde
2 ägg
kryddor efter smak, exempel: nejlika,lagerblad,konjak
salt och peppar
smör

Så här gör du:
Börja med att bryna 1/3 av kycklinglevern.
Mixa resten av levern med nötlevern och den gula löken.
Mosa anjovisen och arbeta in detta i smeten.
Arbeta in övriga ingredienser förutom lagerbladen om ni väljer att använda dem.
Lägg ett lager av smeten i en smörad ugnsfast form.
Uppe på hälften av smeten lägger du dem hela brynta bitarna av kycklinglever och fyller sedan på med resterande smet.
Lägg lagerbladen dekorativt uppe på och svep in alltsammans i aluminiumfolie.

Baka i ett vattenbad i ugnen på ca: 220 grader, detta tar ca en timme, vill du ha färg på pastejen rekommenderar jag att du tar av foliet 10 minuter innan den är färdig så blir den härligt brun.

Lycka till!

Ramslöksrisotto med gröna ärtor, 4 portioner

3 dl risottoris (avorio)
6 dl grönsaksbuljong eller kycklingbuljong
1-2 dl vitt torrt vin
1 näve ramslök
2 små scharlottenlökar
3 dl gröna ärtor
100 g manchego (ost)
50 g smör
1 liten vitlöksklyfta
olivolja

Så här gör du:
Börja med att hacka scharlottenlöken och vitlöken fint.
Skär ner hälften av ramslöken i strimlor.
Häll lite olja i en panna, jag rekommenderar att du använder en kastrull som är rundad i kanterna, brukar i regel bli ett bättre resultat.
Svetta löken och ramslöken i pannan, låt den inte ta färg!
Ha i riset, nu skall riset glänsa, när det sker häller du på det vita vinet och låter alkoholen koka bort.
Nu är precessen enkel, spä hela tiden riset med buljong och rör hela tiden, det får inte koka för häftigt, det får ta lite tid.
Smaka av efter hand och bestäm själv när du tycker riset är färdigt.

Jag är en av dem som vill ha min risotto väldigt "rinnig" så jag låter den gå ganska länge.

När du anser detta färdigt tar du den rivna osten och smöret och vänder i. Vänd sedan ner ärtorna och resterande ramslök.

Hoppas ni gillar detta, det är min favoriträtt!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".