Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Västergatan

Tillsatserna som påverkar matens konsistens

Publicerat tisdag 8 maj 2012 kl 11.30
Lär dig om bland annat emulgeringsmedel
(3:13 min)
1 av 2
Cecilia Soto Thompson.
2 av 2
Exempel på vanliga livsmedelsprodukter som ketchup, godis, yoghurt med mera. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

Emulgerings-, stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel är ord som vi hör lite då och då i samband med matingredienser. Men precis vad det är, är inte så självklart. Västergatans tränings- och kostexpert Cecilia Soto Thompson reder ut begreppen.

– Alla dessa ämnen påverkar konsistens på ett eller annat sätt, säger Cecilia.

Emulgeringsmedel: Ett ytaktivt ämne. Många har kanske upplevt att en dressing till exempel är svår att få ihop, det skär sig. Emulgeringsmedel binder ihop ingredienser som egentligen inte går ihop.

Stabiliseringsmedel: Liknande funktioner som emulgeringsmedlet. Det får saker att inte falla isär. Det kan till exempel användas till att bevara jordgubbars form i yoghurt. Man vill inte att all jordgubbsfrukt ska hamna på botten.

Förtjockningsmedel: Det kan handla om en produkt som ketchup. En produkt som är ganska lös från början, men som behöver få rätt konsistens och fungera tillsammans med sin förpackning och ändå flyta ut lite på tallriken.

Geleringsmedel: Potatisstärkelse är en typisk geleringsprodukt, som man använder när man gör kräm hem till exempel. Det gör att maten blir lite "geleigare".

Västergatan
vastergatan@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".