Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Västergatan

Vildsvintonnato med röd- betor och gratinerad spetskål

Publicerat torsdag 16 augusti 2012 kl 08.00
1 av 3
Vildsvinstonnato. Vildsvin med tonfisksås. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
2 av 3
Gratinerad spetskål. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.
3 av 3
Rödbetor med fetaost. Foto: Karin Hellzén/Sveriges Radio.

En lek med den klassiska Vitello Tonnaton, som betyder Kalv med tonfisksås. För den som aldrig smakat kan det tyckas som en konstig kombination. Det är det inte, den funkar riktigt bra. Steken kokas och får svalna i sin buljong. Såsen görs av en majonnäs som späds med buljongen och smaksätts med tonfisk, sardeller och kapris.

Det är en rätt som serveras kall och kan (behöver) förberedas i god tid. Passar utmärkt på buffé eller som ensamrätt när man vill ha en fräsch huvudrätt som serveras kall, varför inte till cykelfesten eller kräftskivan.

Som tillbehör kan man servera sallad, örtkryddad kokt potatis eller pasta. Somrigt men passar även nu innan hösten griper tag.

Detta behöver ni till ca 4 pers.

Till kokningen av steken:

  • Vildsvinsstek (eller kalv/gris) ca 600g
  • Morot 1 st.
  • Lök 1 st.
  • (Om man vill så späckar med steken med sardeller)
  • Salt/peppar så klart.

Låt steken koka upp och skumma, krydda och låt koka färdigt på låg värme, ca 72gr i kärntemp. Låt steken svalna i sin buljong.

Till majonnäsen:

  • 3 äggulor
  • 5 dl olja
  • Ca 1 msk Senap
  • En liten skvätt Vitvinsvinäger
  • 1 burk tonfisk a´150g.
  • Sardeller 4-5 fileér
  • Oliver

Smaksätt med sardeller och kapris, spara så ni kan garnera med dessa också.

Skiva upp steken i tunna skivor och lägg dessa omlott. Bred över såsen så steken täcks. Garnera med sardeller, oliver och kapris.

Kokta rödbetor, en riktig delikatess, tycker jag.  Speciellt denna årstid när vi kan få dem nyupptagna ur jorden.

Servera bara med smör eller som här, med en fetaost, smulad med lite finhackad lök.

Koka rödbetorna i saltat vatten tills de känns mjuka.

Skala och skiva, lägg upp på ett fat och smula osten över, strö över lite finhackad lök och ringla lite olivolja över, avsluta med ett par tag med pepparkvarnen.

Spetskålen, delas i fyra delar och blancheras i saltat vatten.
Ta upp kålen och låt den rinna av.
Lägg på en plåt och lägg över lite kryddsmör och ströbröd.
Sätt in i ugnen på 225 grader och låt den få en fin färg, klart.

Servera med en sallad och bröd, vill ni förstärka måltiden så koka några potatisar, eller pasta, och låt dessa få svänga runt med lite smör och färska örter. 

Lycka till!
Pelle Berglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".