Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Under förmiddagen ger vi dig fördjupande intervjuer och koll på senaste trenderna.
Västergatan

Emelie lagar sensommarsmörgås

Publicerat torsdag 23 augusti 2012 kl 09.39
1 av 3
Emelie Detterskog. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
2 av 3
Emelie Detterskogs sensommarmacka. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio
3 av 3
Chokladrik och saftig kyrkkaffekaka signerad Emelie Detterskog. Foto: Sandra Douglasdotter/Sveriges Radio

Sommaren börjar lida mot sitt slut, men än finns det tid för picknick i det gröna. Dagens kock Emelie Detterskog lagar en härlig augustimacka med rökt älg . Till efterrätt blir det en saftig och chokladig kyrkkaffekaka.

Sensommarsmörgås till sex personer:

  • 300 gram rökt älg innanlår
  • 500 gram kantareller eller annan svamp man älskar
  • 6 dl vatten
  • 4 dl socker
  • 2 dl ättika
  • 4 små tärningar pepparrot
  • 3 st röda lökar
  • 1 kvist rosmarin
  • 8 svartpepparkorn
  • 6 stora skivor ljust bröd, vill ni hellre använda grovt bröd går det utmärkt.
  • en stor klick smör

Inkokt svamp:

Koka upp vatten, socker och ättika.

Medans det kokar upp så rengör du kantarellerna, väldigt viktigt att de blir helt rena!

Skär löken i fina skivor och lägg ihop med svampen i en stor skål.

Skär ned pepparroten och ha i svartpepparn.

Häll den varma lagen över svampen och låt stå.

Vill du inte använda svampen nu kan du koka ett par fina burkar och ha i den där så håller den sig länge och du kan njuta av den vid ett senare tillfälle.

Pepparcreme:

  • En go näve rosmarin
  • 1 tsk rosepeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 3 dl creme fraische

Skär ner rosmarinen lite grann.

Hacka upp löken och stöt pepparn.

Hetta upp olivoljan och ha i allt utom creme fraischen.

Låt allt gona en go stund för att få ut alla smaker.

Ställ av från plattan och låt svalna.

Häll ner oljan i cremen och blanda. Smaka av med salt.

Stek ditt bröd i rikligt med smör, vill du ha det lite rostat på ytan kan du ha in brödet i ugnen en liten stund efter stekpannan.

Bre på din fina pepparcreme och lägg på det rökta köttet. Avsluta med svamp och vill du lyxa till det ordentligt så toppa med lite rosmarin.

Kyrkkaffekakan:

  • 175 i ugnen ca. 15 min
  • 200 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl farinsocker
  • 3 äggulor
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g mörk choklad
  • 150 g vit choklad
  • 3 äggvitor
  • 2 1/2 dl socker

Börja blanda smör och socker, ha i resterande ingredienser i degen och blanda ordentligt.

Den här degen blir ganska hård och skall så vara. Platta ut degen på ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna.

Smält den mörka chokladen och häll på den på degen.

Vispa äggen till ett fint marängskum och ha i sockret så det blir en seg marängsmet. Bred på marängen på kakan och sätt in allt i ugnen. Håll ett vakande öga då vi inte vill att marängen får så mycket färg.

När kakan är färdiggräddad tar du ut den och låter den svalna ordenligt.

Under tiden smälter du den vita chokladen, bred sedan på den på kakan och låt det svalna lite innan du skär den.

Detta är helt enormt gott och kan njutas med lite bär för att få någon syra till det hela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".