Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhetsfördjupning och eftermiddagsunderhållning. E-post: eftermiddag.kristianstad@sverigesradio.se

Tisdagen den 21 juli: Små ålar släpps ut i Kiviks hamn idag

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 11.45
1 av 2
Ålyngel. Foto: Raluca Dintica/SR Kristianstad
2 av 2
Folk går ombord på båt. Foto. Midia Osman-Taha/SR Kristianstad

Arena är i Kivik idag där 75 000 ålyngel släpps ut i havet för att hjälpa den skånska nationalfisken att hämta sig från hotet om utrotning i Östersjön.

Vi hälsar på ett stort kryssningsfartyg som angjort Helsingborgs hamn. I år är det rekordmånga kryssningspassagerare som kommer in till Helsingborg. 26 000 passagerare väntas komma in till staden i år - det är tre gånger så många jämfört med hur många det kom för åtta år sedan.

Sommarpatrullen rullar på de skånska vägarna och idag är det Kivik som är målet. Wivan-Kristina Sandberg ska bland annat berätta om den stora skogen som hittats under vattnet i Hanöbukten.

Vi fortsätter även granska medborgarförslagen, idag med fokus på Ängelholm.

Idag har det gjorts ytterligare ett försök att rädda den utrotningshotade ålen har gjorts av Ålfonden i Skåne. De har med insamlade medel köpt yngel som de ska släppa fria i Kivik. Sven-Erik Tenghagen är ordförande i Ålfonden.

Just nu befinner sig ett fyrtiotal ukrainska barn i Broby där det femtonde Tjernobyllägret är inne på sista veckan. Syftet med lägret var från början att bygga upp barnens immunförsvar efter Tjernobylolyckan. Idag handlar det lika mycket om sociala problem. Främst alkoholism hos vissa av barnens föräldrar.

 

Skånska Putte är äldst

Alla ålar föds i Sargassohavet i Atlanten. De driver runt med havsströmmarna under flera år tills de hittar en å där de trivs. Det tar tre år innan de når Skandinavien.Där stannar de sedan i flera år innan de börjar simma tillbaka mot födelseplatsen i Sargassohavet för att leka.
Ålen kan bli mycket gammal. En av de allra äldsta var Putte som fångades i Helsingborg som yngel. När han dog 1948 var han 88 år.

Källa: Nationalencyklopedin, Ålfonden (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".