Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Nyhetsfördjupning och eftermiddagsunderhållning. E-post: eftermiddag.kristianstad@sverigesradio.se
Vångabacken

Vångabacken rustar upp

Publicerat fredag 11 november 2011 kl 15.38
Jörgen Lindberg: ”Vi har strävat efter att förbättra anläggningen i flera år”
(5:03 min)
1 av 5
Det krävs mycket ideell arbetskraft för att för att ha råd med den nya knappliften. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
2 av 5
Jörgen Lindberg från Vångabergets slalomklubb pekar ut liftgatan där de nya masterna sätts upp. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
3 av 5
Totalt kostar den nya knappliften 1,8 miljoner kroner. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
4 av 5
Cirka sju frivilliga från Vånga har under ett par veckors tid arbetat ideellt. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio
5 av 5
Dalstation på den nya knappliften i Vångabacken. Foto: Fabian Rimfors/Sveriges Radio

En ny lift håller nu på att växa fram i Vångabacken norr om Kristianstad. Det är en av Vångabackens största satsningar någonsin och nu måste snön falla ymnigt i vinter för att det hela ska gå ihop. Men satsningen i sig kommer inte en dag för tidigt enligt de ansvariga.

– Det här är nog Vångabackens största satsning någonsin, så här på ett bräde, säger Jörgen Lindberg, som basar för bygget i Vångabacken.

Till nästa vecka är det alltså en ny lift klar i Vångabacken. De silvriga liftmasterna reser sig en efter en i vad som nu mest ser ut som en lerbacke, men där det om några månader ska ligga snö.

Sedan igår har man byggt den nya liften och man ska alltså fortsätta in i nästa vecka. Allt med frivillig arbetskraft, precis som allt som har med Vångabacken att göra, eftersom det är en idell förening. alla jobbar gratis.

Men liftarna kan man inte få gratis och det här liftbytet som man gör nu är i kronor räknat den största investeringen som Vångabacken någonsin gjort. Man har satsat de pengar man fått in under tidigare år på att byta ut den gamla liften och nu är det viktigare än nånsin att det faller snö vintern, annars är investeringen förgäves.

– Vi har sträffat efter den här nya anläggningen udner många år. Nu tog vi tjuren vid hornen och sa att vi måste försöka. Men alla pengar går åt och blir det ingen vinter... då är kassan tom. Så är det, säger Jören Lidnberg.

Att man tar en risk är Jören Lindberg medveten om, men han säger att det är nödvändigt för att förnya och förbättra verksamheten. Med den nya liften blir backen säkrare och bättre.

– Det är klart att det hade varit lättare att ha kvar pengarna i kassakistan, men samtidigt måste vi se till så att anläggningen verkligen kan fungera.

Vångabacken

Vångabacken drivs av den ideella föreningen Vångabergets Slalolmklubb som bildades 1980. Vångabacken har en av de högsta fallhöjderna söder om Dalafjällen.

Fallhöjd: 132 meter
Längd: 660 meter
Antal liftar: 3 st
Antal nerfarter: 5 st + skicrossbana och pulkabacke
Belysta nerfarter: 3 st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".