Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Förmiddagarna i P4 Halland tar upp det som ligger nära människan. Ämnen som träning, kost, trädgård,..

Det luktar hav...

Publicerat måndag 14 november 2011 kl 09.09
1 av 7
Paella med musslor, räkor och färsk torsk
Inspirationen hittar Sandra här!
2 av 7
Inspirationen hittar Sandra här!
mer paella...
3 av 7
mer paella...
Sandra Vargas i Simlångsdalen.
4 av 7
Sandra Vargas i Simlångsdalen.
Nu är det dags att duka...
5 av 7
Nu är det dags att duka...
Fint ska det vara!
6 av 7
Fint ska det vara!
Välkomna till bords!
7 av 7
Välkomna till bords!

Idag går matresan till Simlångsdalen, till Sandra Vargas. Inspirationen kommer från hennes hemland Colombia där, den spanska rätten, "paella" lagas ofta. Häng med på en havs- och saffransdoftande resa...

Paella (fyra personer)

4 dl ris (långkornigt)
250 gram vit fisk
200 gram räkor
1 nät musslor
2 röda tomater
3 lökar
1 röd paprika
3 salladslök
2 vitlöksklyftor
2 dl gröna ärtor
Persilja
Olivolja
Salt och peppar

Skrapa och tvätta musslorna noggrant. Använd bara musslor som är stängda. Lägg de rengjorda musslorna i kallt vatten med salt, två salladslökar, två vitlöksklyftor och persilja. Koka musslorna tills de öppnas. Släng bort dem som inte öppnat sig. Sila och spara musselspadet.
Skölj tomaterna och koka dem tills skalen börjar spricka. Pressa tomaterna (men inte med händerna eftersom de är varma) och ta bort skal och frön. Skär löken i inte alltför små bitar.

Nu börjar vi med själva paellan!

Häll generöst med olivolja i en bred panna med ganska höga kanter och fräs löken tills den blir glansig, men inte brun. Häll i riset och fräs ihop med löken. Sänk temperaturen och häll i tomatjuicen och lägg i en salldslök (delad i två delar).

Blanda saffran med 1 dl musselspad. Häll över riset. Se till att pannan inte är för varm. Riset ska koka långsamt. Skär fisken i fyrkantiga bitar (2 cm gånger 2 cm) och lägg dem i pannan. 

OBS! Det är väldigt viktigt att riset aldrig blir torrt. Totalt ska du hälla på cirka 8 dl vatten/musselspad medan riset kokar, men bara 1 dl åt gången. Riset ska bli aldente och paellan måste vara fuktig.

Så fort det börjar bli torrt i pannan med riset – häll på mer musselspad. Det går därför inte att ange exakta vattenmängder utan man får prova sig fram och hälla på musselspad eller vatten tills riset kokat klart.

Fortsätt att hälla på vätska (se ovan) och rör om med en träsked. När du hällt på 5 dl vätska är det dags att tillsätta räkorna. Blanda försiktigt.

Innan du häller på det sjunde decilitermåttet ska du tillsätta ärtorna. Lägg sedan paprikaskivor och musslor i ett dekorativt mönster ovanpå risblandningen. Krydda med svartpeppar och färsk persilja. Fortsätt sedan att hälla på vatten. Eventuellt behövs inte det åttonde decilitermåttet med vätska, utan det gäller som sagt var att prova sig fram. 

När riset är klart, ta av det från plattan och vänta lite innan du serverar. Då sprids en god doft i huset och paellan är imponerande att titta på. 

Severas med exempelvis sangria eller vin.

BON APETIT!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".