Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.

Musikguider vecka 18

Publicerat fredag 25 april 2008 kl 13.44
1 av 4
Margareta Hallin
2 av 4
Machito - The King of Afro-Cuban Jazz
3 av 4
Gentle Giants 1971
4 av 4
Officiella hemsidan

Måndag den 28 april: Sen musik med Lina Langendorf

- oväntade musiköverskridanden från det senaste seklet där hovsångerskan Margareta Hallin sjunger om hur hon hade det i sin lilla etta på söder på 60-talet.

Melingo spelar smäktande tango ifrån Argentina och svängigare gitarrspel än det ifrån Antanosyfolket i Madagaskar får man leta efter.

Dessutom blir det musik för violin och två stråkorkestrar komponerad av Frank Martin, nysläppt jazz med de två pianisterna Maria Kannegaard och Fabian Kallerdahl och så får vi höra elektronika signerad Erik Levander och trion Tape.

Sänds även 29 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Tisdag den 29 april: Lång musik med Anders Olsén

- seanser som får ta tid. 

”Vi vill spränga gränserna för vad som är nutida populärmusik - väl medvetna om att det kan göra oss väldigt impopulära...”

Under denna devis bildades Gentle Giant 1970 av de tre brittiska bröderna Derek, Ray och Phil Shulman. Men huvudorsaken till att de lät som de lät hittar vi hos den klassiskt skolade och kompositionsutbildade multiinstrumentalisten Kerry Minnear. Han skrev den mesta musiken till de tolv album gruppen hann med innan de upplöstes 1980.

Den hejdlösa kombinationen av konstmusik, jazz, pop, rock, folk och avantgarde, gör att Gentle Giant kanske är den mest egenartade popgrupp som funnits..?

Hänvisade att spela på obskyra klubbar och undergroundscener..? Nej snarare tvärtom. På 70-talet vågade skivbolagen satsa på egenart och grupper som Pink Floyd, Emerson Lake & Palmer och Gentle Giant försågs med både skivkontrakt och konsertmöjligheter på de allra största arenorna runt om i världen. Och publiken fyllde både konserthus och stora sportarenor trots att, eller snarare just tack vare att de var så skilda från allt annat. Så egenartade och, i sanning - progressiva.

Så det här är som en liten nostalgitripp till den tid då man vågade satsa på band som inte alls lät som alla andra. Ibland är det dessutom förvånansvärt litet mossa som växt till sig på musiken. Ibland mer... men ändå makalöst intressant att de kunde exixtera i ett decennium - och att de mötte en mycket stor publik. Trots att de aldrig ens var i närheten av någon av dåtidens hitlistor. 

Det är ju inte ovanligt för Kalejdoskop - med numera synnerligen ovanligt, om ens möjligt att en sådan här grupp skulle tillåtas spela i Globen eller på Ullevi. Men det var exakt så det var - då. Och publiken strömmade till i tiotusental.

Och i Kalejdoskop är det just musik från en sådan live-turné: ”Playing the fool” från 1976, som erbjuds. För er som är bekanta med gruppen kanske det här blir en återupptäckt - och för er andra blir det chans att höra musik ni aldrig hört, av ett slag ni inte trodde fanns. 

Sänds även 30 april 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

   

   

Onsdag den 30 april: Bred musik med Per Feltzin 

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar med en CD som plötsligt länkar ihop musikstilarna. Kalejdoskop har snubblat över något som förenar afro-kubansk frenesi med jazzens läckra solistiska utsvävningar och storbandets kompakta kraft.

Machito - The King of Afro-Cuban Jazz i en utgåva från 1957. CDn heter Latin Soul Plus Jazz, eller Kenya i original, och Machito och The Afro-Cubans spelar med bland andra Cannonball Adderly och Doc Cheatham. I Kalejdoskop hör vi tre låtar men med 100%-ig garanti på att vi kommer att få höra mer framöver.

I övrigt kommer dagens program cirkla runt Göteborgs kammarkör, Michael Jackson, Soile Isokoski, andra afro-cubaner, Dean Martin och Kevin Spacey i duett, Ylva Eggehorns ord, Mats Holmquists Stora Stygga Big Band och Peter Asplunds kvartett - ja, och Toots Thielemans och egyptisk och palestinsk nutida folkmusik från kusterna.

Sänds även 1 maj 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".