Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En gränslös musikmix för dig som gillar det oväntade.

Lång musik med Anna Vilén

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 10.30
1 av 3
Alice Coltrane (Foto Wikimemdia)
2 av 3
Swami Satchidananda (Foto SS's hemsida)
3 av 3
Omslag till Tony Scotts "Musik for yoga meditation"

Kalejdoskop - Lång musik med
Tisdag 1 mars i P2 kl 22.30 - midnatt

Lång dags färd mot Indien…….oummmmmmmmmm....
De övergav New York och jazzklubbarnas rökdimma och drog till Indien.

Beatles skaffade sig en guru och andra följde efter. Yoga till frukost, rökelse och sitarspel vid studioinspelningarna. Jazzklarinettisten Tony Scott kom hem med meditativ Zen-musik och Alice Coltrane döpte sin skiva efter sin andliga läromästare Swami Satchidananda. Lång musik följer med på amerikanernas musikaliska upptäcktsresa i Indialand…….

Devadip är Carlos Santanas indiska namn då han 1974 jobbade ihop med Turyia, dvs Alice Coltrane, på skivan "Illuminations". Ett andligt uppvaknande i den hinduistiska världsuppfattningen och en musikalisk blandning av Santanas omistliga gitarr, Alices jazzklingande harpa och plötsligt uppdykande symfoniskt smäktande violiner. Tillsammans med ett oummmm-mantra blir det upptakten till Kalejdoskop - Lång Musik som följer Tony Scott och Alice Coltrane till Indien.

Alice, som i början på 60-talet träffade John Coltrane, påverkades av hans andliga sökande i de österländska religionerna. Efter hans död 1967 träffade hon Swami Satchidananda som blev hennes guru och vägvisare. Efter det färgades allt hennes musikaliska skapande av den hinduistiska tron. Skivan ”Journey in Satchidananda” från 1970 är som en förberedelse till hennes första resa till Indien och samtidigt också hyllning till John Coltrane (med spåret ”Something about John Coltrane”).

Kalejdoskopet fortsätter sedan med en djupdykning in i Tony Scotts meditativa klarinettoner. (Tony Scott som på 40 och 50-talet jobbade med bl.a. Billie Holiday och Sarah Waughan). 1968, efter ett decennium av resor till Indien och Asien, kom han hem med materialet till skivan ”Music for Yoga Meditation”. Tillsammans med Colin Walcott på sitar blir det ett vackert flöde av eftertänksamma toner som slingrar sig fram i världssjälens lotusställning.

Sänds även onsdag 2 mars kl 13 i P2 Musik
(webbradio & mobiler samt över Sthlm i P2 FM 96,2)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".