Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Reportage, gäster, musik, trafik och väder.
tisdag 19 april

Påsk utan sill och ägg

Publicerat tisdag 19 april 2011 kl 08.47
Christoffer Rubensson tipsar om vegansk påskmat

Går det att byta ut sillen och äggen på påskbordet mot något en vegan kan äta? Christoffer Rubensson, som är vegan sedan flera år, gör både sillfri senapssill och äggröra utan ägg. Läs recepten här:

Vegetarisk senapssill

1 aubergine
5 msk stark senap (om du använder stark och söt senap - ta mindre socker)
1 msk vinäger
2 msk socker
1 dl olja
1/2 dl soja- eller havregrädde
salt
peppar
dill

Skala auberginen och skär den i strimlor. Koka dem sedan i kraftigt saltat vatten exakt 5 minuter. Strimlorna ska bli mjuka och sladdriga men inte så mycket att det blir mos av dem. Låt strimlorna rinna av. Kör dem gärna i en salladsslunga. Vispa ihop senap, socker och vinäger och tillsätt olja under omrörning. Rör ner sojagrädden. Smaksätt med kryddorna och hackad dill. Vänd ned auberginestrimlorna i såsen.

Scrambled tofu

300 g naturell tofu
1 medelstor gul lök
eventuellt några färska champinjoner
1 tärning grönsaksbuljong
½ dl sojagrädde
3-4 msk B-jästflingor
olja
salt
peppar
eventuellt gurkmeja

Låt tofun rinna av så mycket som möjligt och smula den så smått du kan, t ex genom att mosa den med en gaffel. Hacka löken och skiva champinjonerna, stek detta i olja tills löken är genomskinlig och svampen har gett ifrån sig lite vatten. Lägg sedan i buljongtärningen och låt den smälta och blandas om ordentligt. Lägg i tofun och låt den brynas lite, men var försiktig så den inte bränner fast - häll i mer olja om det behövs. Rör sedan ned sojagrädden för att få en krämig sammanhängande konsistens - öka mängden om det behövs. Smaksätt med salt och peppar, färgsätt gärna med gurkmeja, ta av från värmen och tillsätt jästflingorna, efter smak.

Tips: variera gärna med olika grönsaker, t ex paprika.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".