Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
God morgon Gotland! Hugo, Anton och Vivianne kan inte svara för tillfället för att vi är i sändning varje...

Ekologisk odlling skyddar mot gulrost

Publicerat tisdag 31 juli 2012 kl 07.45
Gulrost på Spelt
(8:13 min)
1 av 3
Ekoodlaren Sten Rosvall vid sitt Speltvetefält i Halla Foto Lasse Ahnell Sverigesradio Gotland
2 av 3
Spelt-vete i gotländskt fält. Foto Lasse Ahnell SR/Gotland
3 av 3
Emmervete i fält hos Sten Rosvall, Halla Gotland Foto Lasse Ahnell SR/Gotland

När gulrosten slår till kan de ekologiska odlarna inte bespruta grödan. Men de spannmålssorter som ekobönderna på Gotland odlar är ändå inte lika känsliga mot sjukdomen. Orsaken är att ursprungliga sorter som det 2000 år gamla Speltvetet åter används. Här är det inte en monokultur utan ett utsäde med stora variationer  och olika raser. Dessutom sprids inte gulrosten lika lätt på de långa stråna som inte är stråförkortade. Det hävdar Sten Rosvall, som är ekologisk jordbrukare och ordförande i föreningen Gutekorn. 

Det var 1965 som man i Ragnar Petterssons åker vid Kaupungs i Ardre hittade ett tiotal ursprungliga och ålderdomliga sädesslag. Vid närmare efterforskning med ny utrustning på nittiotalet konstaterade forskare att sädesfynden som då fanns hos Artdatabasen innehöll betydligt fler sädesvariationer och utifrån dessa pågår nu uppodling till nytt utsäde. Sten Rosvall konstaterar att det tagit mellan 10 - 16 år att få fram tillräckligt många frön för att så en hel åker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".