Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget ska vara en remissinstans

Publicerat onsdag 12 mars 2003 kl 09.17
Det är tveksamt om sametinget ska ha beslutsrätt i frågor som rör andra intressen än de samiska. Det här anser jordbruksverket i sitt remissyttrande om sametingsutredningen. Verket anser att sametingets möjligheter att utvecklas främst ligger i att vara remissinstans och opinionsbildare.
Det är förra landhövdingen Ingemar Eliasson som lett utredningen om sametingets roll i det svenska självstyret. Utgångspunkten i utredningen är att sametinget och samernas ställning bör stärkas. Utredningen anser också att ett visst samiskt självstyre, liknande den finska modellen med så kallat kulturell autonomi, bör utredas. Flera åtgärder Utredningen föreslår därför att en ny utredning ska analysera hur ett samiskt självstyre passar in i det svenska samhällsystemet. Men i avvaktan på den nya utredningen föreslår sametingsutredningen flera åtgärder för att stärka sametingets självständighet: * Riksdagen bör i framtiden ge sametinget en summa pengar som den själv fördelar, * Sametingets uppgifter bör regleras i lag för att bli mer självständigt gentemot regeringen. Men jordbruksverket har invändningar mot att sametinget själv ska fördela anslaget från staten. Öronmärkta pengar I dag är ju sametingets pengar öronmärkta från staten till en rad olika ändamål, exempelvis samisk teater och rovdjursersättningar. Jordbruksverket anser att pengarna i fortsättningen också ska vara öronmärkta, framförallt när det gäller rovdjursersättningar till renägarna. "Tingets största medelspost idag avser rovdjursersättningar för rivna renar. Rovdjursförvaltningen är dock enligt jordbruksverkets uppfattning inte en exklusiv samisk fråga. Ersättningarna är en konsekvens av den nationella rovdjurspolitiken och ett sätt att ge kompensation för ekonomiska förluster. Samiska frågor Ett enda ramanslag öppnar exempelvis för möjligheten att fördela medel till andra ändamål och därigenom minska de medel som är tillgängliga för rovdjurserättningar", skriver jordbruksverket i sitt yttrande. Jordbruksverket menar att sametinget bara ska ha beslutanderätt över exklusiva samiska frågor som inte påverkar andra intressen. Därför måste det också göras tydligt vilka frågor som är enbart samiska. Bör utredas Jordbruksverkets slutsats blir att sametingets största möjlighet för att utvecklas är att vara opinionsbildare och remissinstans. "De närmare förutsättningarna för sametinget att i ökad omfattning som opinionsbildare och som remissinstans bör därför utredas", skriver jordbruksverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".